Megvette Magyarország legnagyobb földgázelosztóját a Mészáros érdekeltségébe tartozó cég

Az Opusé lett a Tigaz.

Péntek reggel az MTI közölte a hírt, amely szerint a Mészáros Lőrinc érdekeltségében tartozó OPUS GLOBAL adásvételi szerződést írt alá a svájci központú MET Csoporttal az MS Energy Holding AG 50 százalékának megvásárlásáról, amellyel a tőzsdei társaság

49,57 százalékos részesedést szerzett a TIGÁZ Földgázelosztó Zrt.-ben.

A 2021. március 11-én aláírt megállapodás értelmében az OPUS a tranzakció zárásakor irányítási jogot is szerez a földgázelosztó társaságban.

Az adásvételről szóló közleményben az Opus azt írja:

a TIGÁZ Magyarország legnagyobb vezetékes földgázelosztója, az ország észak-keleti régiójában végez földgáz elosztási engedélyes tevékenységet.

A leghosszabb, több mint 33 ezer kilométeres hálózatot üzemeltető társaság megvásárlásával az OPUS GLOBAL Nyrt. megkezdte energetikai portfoliójának újbóli feltöltését, az ügylettel a holding hosszú távú elkötelezettségét fejezi ki a hazai energetikai befektetések területén.

A közlemény idézi Dzsubák Attila Zsoltot, az OPUS GLOBAL Nyrt. vezérigazgatóját, aki elmondta:

„A TIGÁZ az OPUS eszközportfóliójának értékes eleme lesz, amely kiszámítható, stabil bevételt biztosítva, jelentős mértékben járul hozzá cégcsoportunk eredménytermelő képességéhez. (…)

Stratégiai célunk ugyanis, hogy társaságunk hosszútávon a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjévé váljon.”

Tájékoztatásuk szerint céljuk, hogy a biztosítsák és növeljék a társaság kiszámítható bevételtermelő képességét a további hálózatfejlesztési beruházások végrehajtásával.

A tranzakció a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyását követően, várhatóan március 31-én zárul, a társaság ezt követően OPUS TIGÁZ Gázhálózati Zrt. néven folytatja földgázelosztói tevékenységét.

Mint írják, az OPUS 2020. december 23-án tett kötelező érvényű ajánlatot az E.ON Beteiligungen GmbH-nak az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. (TITÁSZ) részvénycsomagjának megvásárlására.

„Mind a TIGÁZ, mind a TITÁSZ az OPUS eszközportfóliójának értékes eleme lesz, amely kiszámítható, stabil bevételt biztosítva, jelentős mértékben járul majd hozzá a tőzsdei cég eredménytermelő képességéhez. A tranzakciók zárását követően az OPUS GLOBAL Nyrt. a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjévé válik” – zárul az Opus közleménye.

(via mti)

Valódi Hírek