Most érkezett: Vészhelyzet állt elő a BKV-nál, sorra dőlnek ki a járművezetők

A szakszervezet követeli, hogy szüntessék meg az első ajtós felszállást a járműveken.

„Nem lehet tovább halogatni a közösségi közlekedési járműveken az első ajtós fel- és leszállás lezárását, mert annyi a beteg járművezető, hogy hamarosan nem lesz, aki a kiesettek helyére lépjen. Akkor viszont előbb, utóbb megbénul a fővárosban a közösségi közlekedés” – írja az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) Nyugati Fényhez is eljuttatott közleményében.

Naszályi Gábor, az EKSZ elnöke hozzátette:

„Ennél azonban jóval tragikusabb az, hogy mindezt meg lehetett volna előzni – de legalábbis csökkenteni a kockázatot – azzal,

ha időben elkülönítették volna a járművezetőket azzal, ha úgy, mint az első hullámban, megszüntették volna a fel- és leszállást elől, közvetlenül a sofőr fülke mellett”.

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke hangsúlyozta: az, ami most történik a járművezetőkkel, nagyban a döntéshozók felelőssége, hiszen az EKSZ többször kérte, még Orbán Viktor miniszterelnöktől is, hogy rendeljék el az illetékesek az elsőajtós felszállás megszüntetését.

„Nem tették. Még válaszra is alig méltatták a szakszervezet leveleit.”

Az elnök a közleményben hangsúlyozta azt is, ez nem mehet így tovább, hiszen sorra dőlnek ki az emberek a BKV-nál.

„Amennyiben záros határidőn belül nem teljesül a járművezetők követelése, egyenként fognak úgy dönteni, hogy nem nyitják ki az első ajtót. Ezt akár figyelemfelkeltő engedetlenségi akciónak is tekinthetik az illetékesek”

– szögezte le az elnök. Naszályi azonban felhívja a figyelmet: törvényt sért a munkáltató azzal, hogy veszélyezteti a járművezetők egészségét.

Az EKSZ levélben szólította fel a BKV vezérigazgatóját, Bolla Tibort, hogy azonnal szüntesse meg a törvénytelenséget, s megfelelő intézkedéssel védje meg a cég munkavállalóit.

Valódi Hírek