„Bántó és helytelen”, „Nem konzervatív és kegyetlen” – Keményen bírálják Jakab Pétert a momentumosok

A Jobbik-elnök hétfői interjúja verte ki a biztosítékot a Momentumnál.

Jakab Pétert kritizáló posztot tett közzé hétfőn Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, valamint Soproni Tamás, a párt VI. kerületi polgármestere is.

A bírálat tárgya a Jobbik elnökének hétfői Telex-interjúja, amelyben a melegjogokról is kérdezték a politikust.

Jakab úgy fogalmazott: ő ebben a konzervatív álláspontot képviseli.

„Soha nem fogok azért küzdeni, hogy egy gyereknek három apja legyen.”

– mondta.

Erre reagált először Fekete-Győr András, aki idézi Jakab fenti interjú-részletét, majd azt írja:

„Azt hiszem, értem mit akart mondani a pártelnök: egy nagyon konzervatív álláspontot próbált megfogalmazni, ami aztán nagyon bántóra sikerült.

Bántó és helytelen álláspont,

mert nem szabad azt üzenni, hogy egy gyerek inkább intézményben, ne pedig egy szerető, törődő, akár két azonos nemű szülőből álló családban nőjön fel.

Persze lehet csűrni-csavarni a szavakat, de az ehhez hasonló kijelentések a gyakorlatban, a valóságban mindig egy dologhoz vezetnek: hogy több gyermek éli le a fiatalkorát árván, állami intézményben.

És azzal is tudnék vitatkozni, hogy ez lenne a konzervatív álláspont: szerintem nincs annál konzervatívabb dolog, mint amikor két, egymást szerető ember hajlandó összekötni az életét, hogy közösen alapítsanak családot, hogy aztán közösen, nem egyénenként, hanem családként nézzenek szembe a világ kihívásaival.

Sokaknak meglepő lehet, hogy két szövetséges párt elnöke egy ilyen fontos kérdésben egymással szemben foglal állást.

De pont ez a legjobb az előválasztásban: egy hosszú, vitákkal teli kampány végén, az érvek ütköztetése után az ellenzéki választók döntik majd el, hogy kit tartanak a leginkább meggyőzőnek, és hogy ki képviselje őket a 2022-es országgyűlési választásokon az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjeként.

A programoktól és a vitáktól nem kell megijedni, a programoknak és a vitáknak örülni kell: csak erősebbé tesznek az ettől évtizedek óta elszokott Fidesszel és Orbán Viktorral szemben.

Bármiben is van köztünk egyet nem értés, Jakab Péter a harcostársam, és az is marad – és ha ő nyeri az előválasztást, vállt vállnak vetve fogok vele küzdeni az Orbán-rendszer eltakarítása érdekében.”


.

Szintén reagált Jakab megszólalására Soproni Tamás, a VI. kerület momentumos polgármestere, aki azt írja:

„Jakab Péter azt mondja A család az család kampánnyal kapcsolatban, hogy ebben ő konzervatív álláspontot tud képviselni. Szerinte a meleg párok ne fogadhassanak örökbe gyermeket. Neki megfelel a Fidesz álláspontja a kérdésben.

Az álláspontjával csak két baj van:

nem konzervatív és kegyetlen.

Ahogy Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje fogalmazott:

„nincs annál konzervatívabb dolog, mint amikor két, egymást szerető ember hajlandó összekötni az életét, hogy közösen alapítsanak családot, hogy aztán közösen, nem individuumként, hanem családként nézzenek szembe a világ kihívásaival”.

És kegyetlen, mert a valóságban nincs versengés az állami intézetekben felnövő gyermekek iránt, ezért egy szerető család, meleg otthon, valamint az intézet zord falai közötti választásról szól a kérdés.

Nincs olyan kontextus, ahol ez utóbbi ne lenne kegyetlen opció. Úgyhogy a közös ellenzéki programban – nagyon bízom benne – hogy a Fidesz-kormány kegyetlenkedéseinek eltörlése határozottan megjelenik. Nem mismásolva.

Örömmel látom Jakab Pétert Terézvárosban: jöjjön el velem a Benczúr utcai házasságkötő termünkbe megnézni egy élettársi kapcsolat szertartását. Nézze meg azokat a párokat, akiktől ő a Fidesszel egyetértésben venné el a gyermekvállalás jogát.

Nézzen a szemükbe, és talán meglátja azt a szeretetet, amit egymás iránt éreznek, és ami valódi alapja lehet egy gondoskodó, szeretettel teli otthon felépítésének.

És utána mondja, hogy nem, ti nem vállalhatjátok, hogy gondoskodtok egy állami intézetbe került gyermekről, nem, nektek nem lehet gyermeketek.”


.

Valódi Hírek