Döntött a bíróság: Szájer felesége jogerősen pert veszített

Handó Tünde önkényesen és jogellenesen járt el.

Jogerősen pert nyert a Győri Ítélőtáblán egy fővárosi bíró az Országos Bírósági Hivatal korábbi elnöke ellen — írta meg szombaton a Népszava.

Az ügy előzménye, hogy bár kétszer is az első helyre rangsorolták Vasvári Csaba pályázatát, amelyet a Fővárosi Ítélőtáblán kiírt bírói pályázatra adott be még 2017-ben, Handó Tünde, az OBH korábbi elnöke egyik alkalommal sem nevezte ki őt az állásra, ehelyett

mindkétszer indoklás nélkül érvénytelenítette a pályázatot.

Vasvári ezért munkaügyi pert indított az OBH elnöke, illetve akkori munkáltatója, a Fővárosi Törvényszék és a pályázaton meghirdetett álláshely gazdája, a Fővárosi Ítélőtábla ellen.

Az első fokú ítélet szerint az OBH visszaélt a jogával, de a fellebbezés után a Győri Törvényszék másodfokon azt mondta ki, hogy

az OBH elnöke nem perelhető.

Ezután került a Kúriára az ügy, ahol a másodfokú döntést hatályon kívül helyezték, és új másodfokú eljárást indítottak.

Ebben a Győri Ítélőtábla jogerősen a TASZ által képviselt Vasvári Csabának adott igazat.

Eszerint Handó eljárása jogellenes volt, de az ítéletben fontos garanciákat is lefektettek a hasonló igazgatási önkénnyel szemben a bírói állások pályáztatása során.

Ezek után már lehet bírósághoz fordulni az OBH elnökének ilyen önkényes döntései ellen.

A TASZ szerint az ítélet egyik legelőremutatóbb eleme, hogy az uniós jogra alapozza a bírói állásokra pályázók jogát a jogorvoslathoz.

Mivel időközben Handó Tündéből alkotmánybíró lett, így az OBH új elnökén, Senyei Györgyön múlik, hogy mit tesz, az ítélet ugyanis arra kötelezi őt, hogy a jogsérelmet orvosolja.

(Népszava nyomán)

 

Valódi Hírek