DK: Érvénytelen lesz Orbán vakcinaúteleve – Uniós előírás az oltóanyag feltüntetése

Egy sehol el nem fogadott cetlit kapnak a magyarok.

A kormány úgy döntött, hogy a magyar vakcinaútlevélben a világon egyedülálló módon nem fogják feltünteni, hogy a birtokosát melyik vakcinával oltották be. Ezzel éppen a lényeg marad ki, az az információ, ami ezt a dokumentumot vakcinaútlevéllé tenné.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a közelmúltban feketén-fehéren kimondta: a vakcinaútlevélben benne kell lennie a használt vakcina típusának és az oltás azonosítószámának, enélkül a magyar vakcinaútlevél nem vakcinaútlevél lesz, hanem egy sehol sem elfogadott cetli – emlékeztetett hétfőn Barkóczi Balázs, a DK szóvivője.

Ezzel eldőlt: a kormány miatt a magyarok egész nyáron nem mehetnek sehova, nem lesz valódi vakcinaútlevél Magyarországon.

A Demokratikus Koalíció szerint felháborító, hogy az Orbán-kormány miatt a magyaroknak nem lesz valódi vakcinaútlevelük, emiatt pedig sehova sem fogják őket beengedni Európában.

A DK szerint ide vezetett a Fidesz vakcinaügyi ámokfutása: már nem csak az nem hagyhatja majd el az országot, aki Európában engedélyezetlen orosz vagy kínai oltást kapott, hanem az sem, aki uniós vakcinával oltatta be magát.

A DK szerint a kormány döntése egyenértékű az ország bezárásával, a kormány ezzel beláthatatlan időre lezárta a határokat a magyarok előtt – közölte az ellenzéki párt szóvivője.


.

Valódi Hírek