FRISS: Feljelentették Rogán Antalt az OLAF-nál

A Ductus mezőgazdasági tanácsadócég 2,23 milliárdos megtámogatása miatt.

Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja és hegyvidéki jelöltje az atlatszo.hu cikke alapján feljelentést tett az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF) Rogán Antalék ellen – közölte a párt szombat reggel.

Hajnal közleményében azt írja,

„a propagandaminiszter rokonsága” ugyanis a 2019-2020-as évben kiemelkedő mértékű, uniós finanszírozású állami támogatásokhoz jutott, valamint gyanús bankkölcsönökkel és áron alul vett cégekkel is operáltak.

A Momentum képviselője azt az ügyet említi, amely szerint Rogán apósának, Obrusánszki Zsolt érdekeltségébe került az a Ductus Szaktanácsadó és Oktató Kft., amely 2019-ben megelőzően 2,232 milliárd forintos vissza nem térítendő, európai uniós finanszírozású forrást kapott az Agrárminisztérium által kiírt közbeszerzésen.

Hajnal az Átlátszó alapján megjegyzi, a projekt összköltsége 2,399 milliárd forint, azaz az állami támogatáson felül a cégnek 165 millió forint önrészt kellett előteremtenie a támogatott programra.

A szűk 47 milliós saját tőkével bíró Ductusnak azonban a 2019-es évvégi beszámolójában még nyoma sem volt az elnyert pénznek, illetve annak sem, hogy miből fedezné az önrészt.

Obrusánszki Zsolt 2020 augusztusában 25 százalékos önrészt vásárolt a Ductusban, mindösszesen 750 ezer forintért, azaz – írja Hajnal – a vásárláskor a pár hónappal korábban 2 milliárd forint feletti állami támogatást nyert céget mindössze 3 millió forintra értékelték.

Két hónappal később, októberben pedig 315 millió forint bankkölcsönt kapott a Ductus attól az állami tulajdonban lévő Budapest Banktól, amely a korábban nagy port kavart földvásárlási ügyleteiben is érintett.

„Azaz Rogán apósa 750 ezer forintból súlyosan áron alul vett egy milliárdos projekteket lebonyolító céget, és nagyon gyorsan, 2 hónap alatt kitömték őket egy állami hátterű többszázmilliós hitellel is” – írja Hajnal Miklós, hozzátéve, „amit itt látunk, az csupán a jéghegy csúcsa”.

FELJELENTETTEM ROGÁNÉKAT AZ EURÓPAI CSALÁS ELLENI HIVATALNÁL

Az atlatszo.hu cikke alapján feljelentést tettem az…

Posted by Hajnal Miklós on Friday, 26 February 2021

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2021/02/26/titkolozik-a-miniszterium-a-rogan-uj-aposahoz-kotheto-ceg-tobbmilliardos-palyazatarol

Valódi Hírek