Rendszeresen meg kell ismételni a koronavírus elleni oltást a BioNTech vezérigazgatója szerint

Szerinte ez lehet a járvány utáni „új normalitás”.

Jó viszonyban van az EU-val a BioNTech, a koronavírus elleni oltóanyagok közül a közösségben elsőként engedélyezett szérum fejlesztője – mondta Ugur Sahin a Der Spiegel című német hírmagazinnak adott interjújában pénteken.

A német biotechnológiai társaság vezérigazgatója kiemelte, hogy nagy eredményeket értek el az Európai Bizottsággal, az Európai Gyógyszerügynökséggel (EMA) és a német szövetségi kormánnyal.

Példaként említette, hogy idén az EU-nak biztosítják világszerte a legtöbb oltóanyagot, félmilliárd adagot, és bővítették az EU-s gyártási kapacitást. Dolgoznak azon is, hogy egyszerűbb legyen az oltóanyag tárolása és beadása, és minél gyorsabban elvégezhessék az új mutációk miatt szükséges fejlesztéseket.

Mindezt „egyes megfigyelők kívülről nem látják” – mondta Sahin azokkal az általa korábban cáfolt sajtóhírekkel kapcsolatban, amelyek szerint kezdetben adagonként 54 euróért akarták értékesíteni a vakcinát, és ezért az EU hónapokig alkudozott a céggel.

Sahin szerint a Pfizer amerikai gyógyszeripari társasággal együttműködve kifejlesztett oltóanyag számára is meglepően nagy – mintegy 90 százalékos – hatékonysággal akadályozza meg, hogy beoltott emberek terjesszék a vírust.

És egyelőre arra utaló jelek sincsenek, hogy készítményük nem hatékony az új vírusváltozatokkal szemben.

Hozzátette, hogy hatékony oltóanyagokkal úrrá lehet lenni a világjárványon. „Ez csak idő és átoltottsági arány kérdése”. Szerinte a nyár végére az eddiginél sokkal jobban ellenőrzés alá lehet vonni a járványt, ha elegen oltatják be magukat.

„A járvány feletti ellenőrzés nem azt jelenti, hogy nem történnek többé fertőződések, de azt igen, hogy normális életünk lehet” – mondta a BioNTech vezérigazgatója.

Ugyanakkor a hosszabb távú védettséghez a két adagból álló oltás után, elsőként valószínűleg jövőre, utána pedig nagyjából kétévente mindig kell majd egy emlékeztető oltás, amely véd az éppen terjedő vírusváltozatoktól.

Így a koronavírus elleni oltás rendszeres megismétlése lehet majd a világjárvány utáni „új normalitás” – fejtette ki Ugur Sahin.

(via mti)

Valódi Hírek