Rácz Zsófia megszólalt: A munkámhoz nem kell komoly szakmai végzettség, de azért egy diplomát majd szeretnék

Valamikor, ha Isten is úgy akarja.

Nem kell olyan munkákat végeznem, amihez komoly szakmai végzettség kell. A diplomám hiánya nem hátráltat — mondta saját helyettes államtitkári feladatairól Rácz Zsófia az ELTE Politológus Műhelyének beszélgetésén, írta meg csütörtökön a Népszava.

Rácz Zsófia általában nem vállal olyan nyilvános szerepléseket, ahol az övéin kívül mások is kérdezhetik, ezért is különleges ez az alkalom.

Ennek vélhetően az is lehet az oka, hogy 2019-es kinevezése nagy port kavart: módosították a kormányzati igazgatásról szóló törvényt, így pedig lehetővé vált, hogy a Novák Katalin által kijelölt 22 éves egyetemista Rácz az EMMI helyettes államtitkára lehessen.

Emlékezetes volt, amikor az RTL Klub Híradója elől menekült el azzal, hogy ő egyébként szívesen válaszol kérdésekre.

Ezért is érdemes megbecsülni, hogy most a Politológus Műhellyel kivételt tett, és beszélt egy kicsit saját kinevezéséről nyilvános térben.

Rácz elmondta, hogy

nem tartja magát politikai kinevezettnek.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a törvény is szakmai felsővezetőként határozza meg a helyettes államtitkári pozícióját — kérdés, hogy ha ő szakmai felsővezető, akkor ahhoz miért nem kell szakirányú diploma.

Elmondása szerint munkakörébe tatozik, hogy előkészíti az ifjúságügyhöz tartozó szakmai munkaanyagokat, kapcsolatot tart az ifjúsági szervezetekkel, hogy a szakmai javaslatokat becsatornázzák a kormányzati döntéshozatalba.

„Nehéz, de változatos munka”

— mondta erről.

Hozzátette: fél, hogy a napjai egyhangúak lesznek, de ez nem igazolódott be.

Azt is elmondta, hogy a felsőoktatásra nincs ráhatása, a jogi diplomát pedig mindenképp szeretné megszerezni.

 

Valódi Hírek