Elképesztő, mit épített a magyar kormány Üzbegisztánban

Az intézmények sokasága mellett számos lakóház, óvodák, iskolák is épültek Üzbegisztánban – tudatta Bódis László.

Elsöprő bejelentést tett az „innovációról” a helyettes államtitkár

Az Óbudai Egyetem együttműködésével nyitotta meg kapuit a hétvégén az üzbegisztáni Dzsizzakh városában az Inno-technopark elnevezésű tudományos park.

„Stratégiai fontosságú, hogy minél hamarabb, minél erősebb kapcsolat épüljön ki a régióval”

– sürgette az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli adásában Bódis László, a „Kulturális és Innovációs” Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára.

Bódis László

Bódis úgy tudja, a türk országok gazdasági növekedése „akár tízszázalékos” is lehet

Bódis László elmondta, szerinte a közép-ázsiai régióhoz tartozó türk országok „nagyon gyors gazdasági növekedési pályán vannak,

nem ritka az évi hat-, nyolc-, sőt akár tízszázalékos GDP-növekedés”.

„Ráadásul a népesség is gyarapszik, így különösen nagy figyelmet fordítanak a kutatás-fejlesztésre, innovációra. Stratégiai fontosságú, hogy minél hamarabb, minél erősebb kapcsolat épüljön ki ezzel a felemelkedőben lévő régióval”

– magyarázta a helyettes államtitkár.

Leszögezte: magyar kormány „innovációs fejlesztései” az üzbegisztániak érdekeit szolgálják

Kifejtette: kétoldalú együttműködésről van szó. Az üzbég kormány létrehozta az innovációs parkot, amelynek kialakításában a tudásexport révén részt vett az Óbudai Egyetem is. Az államtitkár közölte: az üzbég kormány emellett a közös projektek kapcsán is számít az egyetem közreműködésére.

A helyettes államtitkár azt is rögzítette:

„az innovációs fejlesztések az ott élők érdekeit szolgálják,

ugyanakkor a magyar tudósok és kutatók morális elismerésén túl az innovációból származó bevételekből Magyarország és az Óbudai Egyetem is részesül”.

Hol a pénz?

Felidézte: egy évvel ezelőtt született döntés arról, hogy Dzsizzakh városában egy olyan városrészt alakítanak ki, amelyben innovációval foglalkozó intézmények kapnak teret. A városrészben gyors sebességgel halad a fejlesztés, és

  • az intézmények sokasága mellett
  • számos lakóház,
  • valamint óvodák,
  • iskolák is épültek magyar adófizetők pénzéből – tudatta a helyettes államtitkár.

Hozzátette: megállapodás született arról is, hogy milyen területekre fókuszáljanak a közös „kutatás-fejlesztés” során. Az egyik ilyen kiemelt terület – mondta –

az egészségtechnológia, a másik az anyagtudomány.

A közép-ázsiai régió ugyanis nagyon jelentős bázisa a ritka- és nemesföldfémeknek, amelyeken sok modern technológia alapszik – mondta.

Közölte: emellett kiemelt figyelmet fordítanak az infokommunikációs, digitális technológiák fejlesztésére is. Azt is elmondta, hogy ezek a területek szerinte „jól illeszkednek ahhoz a Neumann János Programhoz, amelyet tavaly fogadott el a kormány innovációs stratégiaként”.

„Az Óbudai Egyetem célja a külföldre való terjeszkedés.

A korábbi befektetések, az eddig elvégzett munka megtérülni látszik, hiszen egy múlt heti felmérés alapján a Times Higher Education globális egyetemi rangsorban az egyetem a korábbi 1000-1200. közötti helyről a 600-800. közötti helyre érkezett meg, ami ritkán látható mértékű előreugrás”

– vélte a helyettes államtitkár.

(MTI nyomán)

Valódi Hírek