Komáromi Zoltán: Dél-kínai nyelvű tájékoztató alapján kell döntenie a betegnek, hogy kéri-e a kínai vakcinát (+videó)

A vakcinával nem jár együtt magyar nyelvű betegtájékoztató.

Eddig hét embert oltott be a kínai Sinopharm oltóanyagával dr. Komáromi Zoltán, háziorvos, a DK egészségpolitikusa, aki az ATV Start című műsorában az eddigi tapasztalatokkal kapcsolatban elmondta: a magyar jogszabályok szerint minden Magyarországon forgalomba kerülő gyógyszer dobozának tartalmaznia kell a betegtájékoztatót.

Komáromi részletezte ezt tájékoztatót a beteg elolvassa, majd aláírja azt, hogy megértette, feltette az ezzel kapcsolatos kérdéseit, és ennek tudatában dönthet úgy, hogy kéri a beadást vagy sem. Emellett vállalja azt is, hogy együttműködik a háziorvossal abban az esetben, ha bármilyen mellékhatás vagy szövődmény lépne fel.

A kínai vakcinával viszont – ahogy azt Komáromi a műsorban megmutatta – mindössze egy dél-kínai nyelvű betegtájékoztató jár, a doboz nem tartalmaz magyar nyelvű leírást.

Komáromi hozzátette, ezzel szemben például a Pfizer-BioNtech oltóanyagához már jár magyar nyelvű leírás is.

A háziorvos elmondta, mivel az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) oldalára a kínai és orosz vakcinákról feltöltött dokumentáció nem győzte meg teljesen, ezért az adott korosztályba tartozó pácienseinek elküldte a 21 oldalas dokumentumot a vakcinákról azért, hogy ez alapján dönthessék el, kérik-e az adott oltóanyagot.

Komáromi elmondta, amíg egy repülőszerencsétlenség esetén a légitársaság fizet kártérítést és ő vállalja a felelősséget az utasokért, a koronavírus elleni vakcina esetleges mellékhatásainál

„a beadó orvos viseli a következményt, a beteg viseli a következményt, és valahol nagyon távol egy kínai gyár”.

Mint mondta, 125 értesített páciense közül 22 jelzett vissza, és ebből hetet oltott be a mai nap folyamán a Sinopharm oltóanyagával.

A teljes beszélgetést itt tudod visszanézni:

Valódi Hírek