Orbán kimondta: Számára minden magyar vakcina, amit engedélyeztek Magyarországon

„Nincs keleti vagy nyugati vakcina, csak jó és rossz”.

Interjút adott a német nyelvű Focus Online hírportálnak Orbán Viktor, aki a Szputnyik V orosz vakcina magyarországi alkalmazásával kapcsolatban arról beszélt, „minél gyorsabban minél több vakcinát kell szerezni az új típusú koronavírus ellen, és nem az számít, hogy az oltóanyag keleti vagy nyugati”.

A kormányfő kifejtette, hogy egy világjárvány közepette az a politikus feladata, hogy a belé helyezett bizalomnak megfelelve és felelősségét vállalva megvédje a polgárok egészségét. Ezért be kell szerezni minél hamarabb minél több oltóanyagot, hiszen aki időt nyer, életet nyer és visszanyeri a szabadságot.

Hangsúlyozta: nincs keleti és nyugati oltóanyag, csak jó és rossz vakcina létezik, és amikor a magyar hatóságok megállapítják egy készítményről, hogy biztonságos és hatásos, kiadják rá a használati engedélyt.

Az engedélyezett vakcina „ettől a pillanattól kezdve számomra magyar oltóanyag, amellyel megvédhetem honfitársaim életét” – mondta Orbán.

A miniszterelnök szerint szét lehet választani az orosz vakcina beszerzését az EU és Oroszország feszült viszonyától, hiszen elmondása szerint az emberi élet és az egészség védelme politikai szempontok, így geopolitikai mérlegelések felett is áll.

Az Európai Unióban alkalmazott központosított – az Európai Bizottság által végzett – oltóanyag-beszerzésről azt mondta: „ma már nyilvánvaló, hogy ez egy rossz döntés volt”.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Izrael és még Szerbia is „jóval előttünk, EU-tagok előtt jár”, de most már késő, és a panaszkodás nem vezet semmire.

„Az Európai Bizottság tegye, amit tennie kell, mi nem akadályozzuk ebben, és ahol tudjuk, támogatjuk, de az emberek iránti felelősségből élünk nemzeti hatásköreinkkel” – mondta a kormányfő.

Arra a kérdésre, hogy miért nem tekinti kötelező érvényűnek a beszerzésről hozott EU-s döntést, kifejtette, hogy „Brüsszel a saját logikáját követi”, nem veszi figyelembe kellőképpen az időtényező jelentőségét, túl lassan adja ki az engedélyeket és láthatóan nem az erő pozíciójából tárgyal a szállítókkal.

„Nem tudom pontosan, hogy mi történik Brüsszelben és a brüsszeli bürokraták fejében, de tudom, hogy minden halálos áldozat az édesapja, az édesanyja, a testvére vagy esetleg a gyermeke volt valakinek.

Ez magasabb dimenzió, mint az európai politika dimenziója. Polgáraink egészsége és szabadsága abszolút elsőbbséget élvez” – mondta Orbán Viktor arra a felvetésre, hogy egyesek szerint az EU-t ideológiai motívumok is vezérlik a vakcinabeszerzésben.

Arra a felvetésre, hogy számos kormány szerint csak egyesült erővel lehet állni a versenyt Amerikával, Oroszországgal és Kínával, hangsúlyozta, hogy nem támogatja azokat, akik vissza akarják hozni a hidegháborút, és azt vallja, hogy Oroszország és Kína sokkal inkább „nagy lehetőség Európának”, ezért „keresnünk kell az együttműködés érdekeinket szolgáló formáit”.

Európa gazdasági helyzetével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy míg

„nálunk, Közép-Európában jól mennek a dolgok, a gazdasági adatok kitűnőek, az államháztartás a legnagyobb rendben van, a munkaközpontú politikánk csaknem teljes foglalkoztatottságot eredményezett és jól haladunk a digitalizációval,

Nyugaton túlságosan a szocializmusra emlékeztető gazdaságpolitika érvényesül, adóemelésekkel, a beruházásokat és a vállalkozásokat hátráltató bonyolult szabályokkal”.

„Az EU-nak sokkal erősebben kellene törekednie versenyképességének javítására, de sajnos csökken részaránya a globális gazdasági teljesítményben, ami aggodalommal tölt el bennünket” – mondta Orbán Viktor.

(via mti)

Valódi Hírek