Müller Cecília: Minden vakcina jó, ne válogassunk az oltások közt! (+VIDEÓ)

Arról persze megint nem esett szó, miért nincs dokumentáció a kínai vakcináról.

A nemzetközi tapasztalatok alapján a harmadik hullám elindulását minden bizonnyal a koronavírus különféle variánsai okozzák – jelentette ki Müller Cecília az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

Az országos tisztifőorvos elmondta a legfrissebb vírusadatokat is:

2623

újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 405 646 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 48 többségében idős, krónikus beteg, így

az elhunytak száma 14 347 főre emelkedett.

Jelenleg 308 650-en gyógyultak meg, az aktív fertőzöttek száma 82 649 fő.

4489 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, ráadásul

egyre többen szorulnak lélegeztetőgépre,

az utóbbi napokban negyedével nőtt a számuk, a legfrissebb adatok szerint 394-en vannak.

Míg korábban Müller is arról beszélt, hogy az új mutációk ugyan gyorsabban terjednek, de nem veszélyesebbek a koronavírus eredetileg észlelt változatánál, úgy tűnik, ez a tézis felborult:

az újonnan regisztrált betegek közül egyre többen kerülnek kórházba.

Müller beszámolója szerint a brit variánst eddig 378 főnél mutatták ki, és közülük csak tízen voltak azok, akiknél volt valamilyen utazási előzmény.

Hozzátette, brazil vagy dél-afrikai mutációval egyelőre nem találkoztak.

A tisztifőorvos hangsúlyozta, mindegyik oltás hatásos, éppen ezért arra kér mindenkit, hogy ne válogassanak a vakcinák között.

A kínai vakcinával kapcsolatban megjegyezte, attól, hogy zömmel 60 év alattiakon tesztelt a Sinopharm, attól még az idősebbek esetében is ki tud váltani védettséget az oltóanyag.

Biztatásul hozzátette,

a kínai ellenszer 70 százalékos hatékonysággal bír,

és ez igen magas szám, főleg, hogy számos olyan védőoltást is alkalmaztak már más betegségek kapcsán, melyek hatékonysága 50 százalékos volt.

Müller Cecília szerint egyelőre nem terveznek további szigorításokat bevezetni, de ahhoz, hogy ez így is maradjon, fontos, hogy mindenki betartsa a jelenlegi intézkedéseket, és persze mindenki oltassa be magát.

Valódi Hírek