Péterfalvi Attila: Nagyon nem mindegy, hogy mire fogják használni a vakcinaigazolást

Komoly kérdéseket vet fel az igazolás, amit nálunk már két hét múlva használni fognak.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke az Inforádiónak adott interjújában beszélt arról, hogy véleménye szerint nincs jogi akadálya a digitális oltásigazolás bevezetésének.

Mint ismeretes, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a januári kormányinfón arról beszélt, hogy azok, akik már megkapták a koronavírus elleni oltást, egyfajta igazolókártyát kaphatnak róla, így az ő esetükben a védettség miatt már nem lesz szükség arra, hogy például betartsák az este 8 utáni kijárási tilalmat.

Múlt héten pedig kiderült az is, hogy az észt GuardTime, amely Magyarországgal közösen fejleszti az oltási információs platformot akár már márciusban bevezetheti a VaccineGuardot, amely ahhoz nyújt majd segítséget, hogy

akár utazáskor, akár szállodákba, kulturális és sporteseményekre vagy egyéb rendezvényhelyszínekre való belépéskor igazolhassuk: megkaptuk a koronavírus elleni vakcinát.

Péterfalvi elmondása szerint az oltásigazolás kérdését több körben is véleményezték, és nem vet föl adatvédelmi aggályokat.

A nemrég megjelent vakcinaigazolással kapcsolatos kormányrendelet szerint a vakcinaigazolványnak nem lesz érvényességi ideje, de fel lesz tüntetve rajta az oltás ideje és a védőoltás típusa is.

A NAIH elnöke ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, maga az, hogy valakit beoltottak koronavírus ellen személyes egészségügyi adatnak minősül, így szerinte ebből a szempontból nyilvánvalóan a védettség ténye, nem pedig az az érdekes, hogy a védettséget melyik gyártó vakcinája biztosítja az illető számára, illetve, hogy azt az európai vagy az országos gyógyszerügynökség engedélyezte.

Az elnök hozzátette azt is,

nagyon nem mindegy, hogy mihez használják majd az igazolást, így célszerű lenne ezt jogszabályban rögzíteni.

Mint mondta: mindenképpen különbséget kellene tenni az olyan esetek között, mint amikor valakinek a munkája miatt van szüksége az igazolásra és aközött, amikor valaki magánjogi alapon akar igénybe venni valamilyen szolgáltatást, így például a konditerem látogatást.

Ebben az esetben ugyanis felvetődhetnek az egyenlő bánásmódra vonatkozó kérdések is.

Péterfalvi szerint ezért jó lenne, ha minimum uniós megállapodás születne, vagy uniós elvek alapján történne a a vakcinaigazolás működésének szabályozása. Az utazásokkal kapcsolatban például a szakember szerint „nem lenne szerencsés, „ha az egyik légitársaság elviszi az utast, míg a másik nem hozza haza”.

(inforádió nyomán)

Valódi Hírek