FRISS: Már márciusban jöhet a vakcinaigazolás Magyarországon

Az észt Guardtime befejezte az első teszthónapot.

Mi is megírtuk, hogy Magyarország elsők között csatlakozott az észt Guardtime nevű céghez, akivel közösen tesztelik az észtek által fejlesztett oltási információs platformot. A VaccineGuard ahhoz nyújt majd segítséget, hogy

akár utazáskor, akár szállodákba, kulturális és sporteseményekre vagy egyéb rendezvényhelyszínekre való belépéskor igazolhassuk: megkaptuk a koronavírus elleni vakcinát.

Az észt vállalat most a 24.hu-val azt közölte, hogy

leghamarabb február végén érhet véget az egyhónapos tesztidőszak ezt követően pedig — ha a magyar kormány alkalmasnak találja — a különböző modulokat fokozatosan élesíthetik, és tehetik elérhetővé az állampolgárok számára.

Mindezt bizonyíthatja az is, hogy Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a januári kormányinfón arról beszélt, hogy azok, akik már megkapták a koronavírus elleni oltást, egyfajta igazolókártyát kaphatnak róla, így az ő esetükben a védettség miatt már nem lesz szükség arra, hogy például betartsák az este 8 utáni kijárási tilalmat.

Emellett a Gulyás által említett plasztikkártya feltehetően azt is lehetővé teheti a beoltottak számára, hogy résztvegyenek bizonyos eseményeken vagy karanténkötelezettség nélkül utazzanak külföldre.

Ahhoz viszont, hogy az oltásigazolás külföldön is működjön, szükség van egy olyan online felületre, amelyen nyomon követhető a beoltottság — ez a platform lehet a VaccineGuard.

A tesztidőszakban személyes adatokat nem használnak, a cég csak a platform alkalmasságát vizsgálta. Így például azt, hogy össze lehet-e hangolni az oltási eljárás folyamatát és az oltásban résztvevő intézmények informatikai rendszerét. Ha ez sikerrel jár, az állampolgárok is alkalmazhatják a felületet – írja a 24.hu.

Ain Aaviksoo, a Guardtime főorvosa a lapnak azt mondta, az oltásigazolást minden országban a megfelelő egészségügyi szervezet állítja ki. Az nyomtatva vagy e-mailben kapják meg az adott intézménytől, de a jövőben akár mobilalkalmazáson is igényelhető lesz.

Fontos, hogy minden esetben az állampolgárnak kell kérnie az igazolást.

A platformon pedig egy QR-kód jelenik majd meg, amelyet a telefonon keresztül be lehet mutatni például határátkeléskor, az ellenőrzést végző személynek, így a határőrnek pedig csak be kell olvasnia, és az azonnali visszacsatolásnak köszönhetően máris kiderül, hogy az illető megkapta-e a COVID-oltást.

Az észt főorvos szerint ugyanakkor személyes adat és egészségi információ senkiről nem kerülhet ki a rendszerből, amely szigorú tesztelésen megy át, mielőtt bárkinek a személyes adata felkerülne.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek