Jöhetett sóoldat a kínai vakcina helyett? — Itt a külügyminisztérium reakciója

Kína továbbra is küzd a vakcinahamisítókkal.

Február elején jelent meg az a nagy felháborodást kiváltó hír, amely szerint kínai bűnszervezetek hamis oltóanyagot, sóoldatot adtak el a koronavírus ellen.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség ugyanis arról számolt be, hogy a kínai hatóságok több mint 80 embert vettek őrizetbe koronavírus elleni hamis oltóanyagok előállításának gyanújával.

A kínai állami média szerint azonban a vakcina hamisítása körüli botrány ezzel még nem ért véget, múlt hét közepéig ugyanis a hatóságok további 21 esetet derítettek föl és 70 embert vettek őrizetbe.

A Hszinhua beszámolója szerint mindkét esetben egy Kong vezetéknevű férfi által vezetett bűnszervezet állhatott a hamisítások mögött.

A társaságtól első alkalommal a hatóságok több mint 3000 dózist, másodszor viszont már 58 ezer dózis hamisított vakcinát foglaltak le. A hírügynökség szerint Kong és társai 18 millió jüan, azaz kb. 824 millió forint haszonra tettek szert.

Mint kiderült, az oltóanyagot még a gyártás első heteiben elkezdték hamisítani, amikor a hiány jelentős, az igény viszont óriási volt Kínában. A vakcinaként eladott sóoldatból így a hamisítók kórházaknak és sürgősségi oltóközpontoknak is adtak el az eredeti ár többszöröséért.

Sőt olyan is előfordult, hogy a bűnözők orvosokat vesztegettek meg, akik hamis szert adtak be a sorukat kivárni nem tudó, akár 400 ezer forintnak megfelelő összeget is fizető ügyfeleknek.

A kínai ügyészség ezt követően erőteljesen lépett fel a hamisítók ellen és arra szólították fel a lakosságot, hogy csak a hivatalos oltóhelyeken fogadjanak el a vakcinát.

A hamisítók ugyanakkor nemcsak belföldön, hanem nemzetközi szinten is terjeszteni kezdték a sóoldatot. Február elején Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője azt közölte, hogy az esettel kapcsolatban értesítették azokat az országokat, akik érintettek lehetnek az ügyben. Az viszont nem derült ki, hogy mely országokba kerülhetett a hamisított védőoltásból.

A Népszava érdeklődésére ugyanakkor a Külgazdasági és Külügyminisztérium most azt közölte, hogy

„Magyarország nem közvetítővel, hanem a vakcina gyártójával kötött szerződést, így semmilyen kockázat nincs. Magyarországra kizárólag a valódi, hatásos és biztonságos vakcina érkezik.”

Az első, 550 ezer adag kínai vakcinaszállítmány egyébként éppen ma érkezik meg, miután a külügyminisztérium tegnap éjszaka repülőt küldött Pekingbe az újra üzembe állított légihídon.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek