Botrány: Az ország ellenségei közé sorolták Várhelyi Olivért és Szijjártó Péter az ukrán nacionalisták

Az ország ellenségei közé sorolják.

Várhelyi Olivér, az Európai Unió bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosa is felkerült a szélsőségesen nacionalista ukrán Mirotvorec (Béketeremtő) nevű szervezet által működtetett Ukrajna ellenségeit listázó oldalra – írja a Kárpáthír.com.

A lap szerint az oldalra ma reggel került fel Várhelyi neve többek között azért, mert „nyíltan beavatkozik Ukrajna belügyeibe, illetve támogatja Kárpátalján a szeparatizmust”.

A listán egyébként többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Bocskor Andrea kárpátaljai fideszes Európai Parlamenti képviselő, Brenzovics László KMKSZ elnök is szerepel.

A Mirotrovec oldalára olyan személyes adatok kerülnek fel, amelyek nem nyilvános forrásokból, hanem kizárólag titkosszolgálati, kormányzati forrásból érhetők el.

Az oldallal kapcsolatban Szijjártó korábban úgy nyilatkozott, hogy hazugság az, hogy az ukrán államnak nincs köze a kettős állampolgárokat is listázó honlaphoz. Illetve néhány hete az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell is arra szólította fel az ukrán hatóságokat, hogy szüntessék be a honlapot.

Várhelyi csütörtökön EU-Ukrajna Társulási Tanács ülése után beszélt arról, hogy Ukrajnának garantálnia kell a nemzeti kisebbségeket megillető jogok tiszteletben tartását, és a kormánynak érdemi párbeszédet kell folytatnia a nemzeti kisebbségek képviselőivel.

Az EU-biztos elmondta, az ukrán nemzeti kisebbségi törvénytől az EU azt várja, hogy megfelelően szabályozza a nyelvhasználatra és az oktatásra vonatkozó jogokat. A nemzeti kisebbségek képviselőit ért fenyegetésekkel kapcsolatban pedig arról beszélt, az unió számít arra, hogy a hatóságok kellőképpen kivizsgálják ezeket az eseteket.

(Kárpáthír.com./mti nyomán)

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2021/01/28/most-erkezett-halalosan-megfenyegettek-szijjarto-petert

Valódi Hírek