Siralmas: A magyaroknál csak a románok és a bolgárok élnek rosszabbul az EU-ban (+grafikon)

Az osztrák életszínvonalat utolérni pedig csak vágyálom.

A magyar háztartásoknál csak a bolgár és a román háztartások visznek haza kevesebbet az Európai Unió tagállamai közül — írta meg hétfőn a Pénzcentrum.

Az Eurostat kutatása szerint hiába nőtt a magyar háztartások medián árbevétele 40 %-kal az elmúlt tíz évben, ez még mindig csak a harmadik legrosszabb helyre elég az EU-ban.

2019-ben az EU-ban egy átlagos háztartás medián árbevétele 17366 euró volt, ebben benne van Luxemburg a legmagasabb, 36367 eurós összeggel, és Románia is, a maga 3854 eurós átlagával.

Mivel az euróban megadott adatok összehasonlítása a különböző országokban felvet problémákat, így az Eurostat kidolgozott egy fiktív valutát, az úgynevezett PPS-t („purchasing power standards”), amit vásárlóerő-egységnek lehet fordítani.

Ezzel a megoldással pontosabb képet lehet alkotni a különböző országok jólétéről, mivel a PPS már az árszínvonalakat is tartalmazza, tehát egy összefoglaló adat arra vonatkozóan is, hogy az adott országban milyen az életszínvonal, mennyire lehet az átlagfizetésből megélni.

Ha a luxemburgi és a román adatokat PPS-ben számoljuk, a különbség a két ország között akkor is hatalmas: Luxemburg 28953 PPS-sel, Románia pedig 7343 PPS-sel rendelkezik.

Az EU-s átlag 2019-ben a háztartások bevételeit tekintve 17366 volt.

Magyarországon az elmúlt tíz évben szinte folyamatosan nő a háztartások medián bevétele, de még így is az EU sereghajtói között vagyunk.

Magyarországon egy átlagos család éves medián bevétele az Eurostat 2019-es adatai szerint

nettó 1 872 660 forint volt.

Ez 9392 PPS-nek felel meg. Ez Románia és Bulgária előtt a harmadik legkevesebb az EU-ban.

Vásárlóerő tekintetében az osztrákok vihetik haza a legtöbbet: átlagosan 23687 PPS-t.

Az osztrákok tehát 2,5-szer jobban élnek, mint a magyarok: őket kellene utolérnie Magyarországnak Matolcsy György szerint, aki az elmúlt időszakban több kritikával is élt a magyar gazdaság állapotát illetően.


 

(Pénzcentrum nyomán)

Valódi Hírek