Döbbenet: Kapacitáshiány miatt többszáz napot kell várni egyes műtétekre a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint

Újraindulhatnak az egynapos műtétek, csak nincs, aki elvégezze őket.

Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere november elején rendelte el, hogy az egyre növekvő számú koronás beteg folyamatos ellátásának érdekében Magyarországon felfüggesztik a halasztható műtéteket. Így a kórházakban az csak a sürgős operációkat végezték el az elmúlt hónapokban.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma végül február 3-án engedélyezte ismét az egynapos járóbeteg-ellátást a kórházakban, Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke viszont ma reggel az Inforádióban arról beszélt, a halasztások miatt többszörösére nőtt a várakozási idő a műtéteknél, illetve számos egészségügyi intézményben kapacitás sincs azok elvégzésére.

„Az egynapos beavatkozásokra lehetőség lenne már, ha a páciens 72 órával az operáció előtt egy PCR-, majd a műtét napján egy gyorsteszten is „átmegy”, de intézményre válogatja, hogy erre van-e kapacitás ” – mondta Ficzere.

Az elnök szerint a legtöbbet jelenleg a szürkehályog-műtétekre kell várni: míg korábban a várakozási idő 44 nap volt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint ez mára több mint 200 nap.

Emellett ugyancsak nagy türelmet igényelnek a térdprotézis-beavatkozások, valamint a csípőprotézis-beültetések.

Ficzere hozzátette, a kórházak terheltsége nem egyenletes, van, ahol több, van, ahol kevesebb a koronavírusos kezelt, ami hatással van a személyzet elérhetőségére.

Ugyanakkor az elnök egyetértett azzal, hogy az érintetteknek rendkívül kellemetlen lehet a mostani időszak, hiszen panaszaik, fájdalmaik vannak, és alig várják, hogy túl legyenek a beavatkozáson, de – mint fogalmazott – meg kell hogy értsék: a legfontosabb Magyarország számára, ahogyan minden ország számára a világon, hogy mielőbb legyőzzük a járványt.

A járvány első hullámának idején is hasonló intézkedéseket vezetett be az EMMI, emiatt már tavasszal csak a legsűrgősebb operációkat végezték el a kórházakban. Ficzere elmondta, a tavaszi korlátozások feloldást követően valamennyi egészségügyi intézmény törekedett arra, hogy az elmaradt operációkat pótolja, ám volt, ahol ez teljességgel nem sikerült. Így az ősz folyamán ismét a betegek türelmét kellett kérni, hiszen a covidos betegek ellátása volt a legfontosabb.

(inforádió nyomán)

Valódi Hírek