Kiderült: Mától Orbán legjobb haverjai dirigálnak vidéken, hivatalosan is ők irányítják a vidékfejlesztést

Berobbant a 2022-es kampány motorja?

Nagy István agrárminiszter, Stumpf István, a felsőoktatási modellváltással, Navracsics Tibor, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztésével és Lázár János, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság által ellátott állami feladatok koordinálásával foglalkozó kormánybiztos is tagja lett az Orbán Viktor irányítása alatt működő Vidékfejlesztési Kormánybizottságnak – derült ki a február 12-én megjelent Magyar Közlönyből.

A bizottságban emellett meghívottként benne lesz Varga Mihály pénzügyminiszter is, miután az ő feladata a hazai források előteremtése.

A kormányrendelet szerint a kormánybizottság feladata lesz többek között az, hogy

  • kialakítsák az ország tíz évre szóló mezőgazdasági, vidékfejlesztési és élelmiszeripari stratégiáját
  • versenyképessé és vonzóvá tegyék a magyar agráriumot
  • meghatározzák a megvalósításhoz szükséges intézkedéseket
  • gondoskodjanak arról, hogy az agráriumra szánt hazai és kapcsolódó európai uniós fejlesztési forrásokat ennek érdekében használják fel
  • illetve európai léptékben is megerősítsék a magyar közép- és felsőfokú agrárképzést.

A rendelet szerint a bizottság célja, hogy

„történelmi mértékben erősítse a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart, az agráriumhoz közvetlenül és közvetve kapcsolódó iparágakat, térségeket és közösségeket. Ezáltal versenyképessé és vonzóvá tegye a magyar agráriumot.”

Korábban mi is írtunk arról, hogy Lázár János a decemberi Agrárszektor Konferencián konkrét multiellenes politikát jelentette be, amit azzal a céllal vezetnének be, hogy megmentsék és feltámasszák a magyar élelmiszeripart a kiskereskedelmi áruházláncoktól, így a Lidltől, Alditól vagy SPAR-tól.

Míg Nagy István agrárminiszter január elején beszélt arról, hogy a kormány 4,265 milliárd forintot fordíthat a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére.

Mindezzel pedig egybevág az is, hogy az mfor.hu értesüléseivel is, amely szerint Lázár a közelmúltban arról győzködte a miniszterelnököt, hogy a 2019-es önkormányzati választások után a menekülőút lehet a Fidesz számára, ha megnyerik maguknak a vidéken élőket. A Fidesz ugyanis szemben Budapesttel vagy a nagyobb városokkal a kistelepüléseken még az együttes ellenzéknél is népszerűbb

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek