Orbán bemondta, hány embert oltatna be húsvétig

Ehhez azonban a kínai vakcinák is kellenek.

Ma reggel szokásos pénteki interjúján vett részt Orbán Viktor a Kossuth rádióban. Személyesen a miniszterelnök mondta el a napi fertőzöttségi számokat, amelyeket az operatív törzs szokott ismertetni.

383.000 ember esett át ez idáig a fertőzésen, közülük 70.000 fő nemrég esett át a betegségen, így jelenleg is védettnek mondható. Az elmúlt 24 órában 1860 új fertőzöttet azonosítottak, továbbá 99 fő halt meg a koronavírus okozta betegségben.

Orbán megkérdezte Kásler Miklós emberierőforrás-minisztert, hogy miért állt meg az adatok javulása. Válaszként

a brit koronavírus-mutáció fokozott terjedésére mutattak rá a járványügyi szakértők.

A miniszterelnök ellenzi a további szigorításokat, úgy gondolja, az oltás majd megfékezi a járvány további terjedését. Azt is elmondta,

ha Magyarország beveti időben beveti a kínai Sinopharm- és Sinovac-vakcinákat, húsvétig 2 millió 400 ezer főt olthatnak be. Ez a szám júniusra hatmillió is lehet.

A teszteléshez szükséges mennyiségű kínai oltóanyagok már Magyarországon vannak. Orbán elmondta, hogy minden ampullát szükséges ahhoz megvizsgálni, hogy lássák, bevethetők-e az oltóanyagok, az ehhez szükséges ellenőrzések jól haladnak. Az orosz vakcinákat már használják.

{H}a néhány százezer vakcina leesik egy teherautóról, ott kell lennie egy magyar portyázónak, aki azt elkapja” — humorizált a miniszterelnök. Úgy véli, az Európai Unió nem akart rosszat az oltóanyagok beszerzésekor, de az időzítéssel gond van.

A riporter elmondta, hogy az Európai Gyógyszerügynökség még nem engedélyezte a Szputnyik V-vakcinákat, a magyar viszont igen. „Én nem bízom jobban a brüsszeli szakemberekben, mint a magyarban” — mondta Orbán. Szerinte

az unió szakemberei „nem okosabbak„, mint a magyarok.

A kormányfő úgy látja, hogy jól haladnak az oltások. Jelenleg hat ember kaphatja meg fél óra alatt oltópontonként a vakcinákat, ma 7189 helyszínen dolgoznak a szakemberek.

Pénteken véglegesítik a nyitással kapcsolatos nemzeti konzultáció kérdéseit, amelyekből 5-6-ot tervez a miniszterelnök. Most majd online lehet véleményt formálni, ugyanis a miniszterelnök szerint nincs idő a levelezésre. A konzultációban helyet kap a védettséget igazoló okmánnyal kapcsolatos kérdés is.

A miniszterelnök „noszogatni fogjaVarga Mihály pénzügyminisztert, hogy tolja ki a rendelkezésre álló keretet, ha az kifogy a tízmilliós ingyenhitelt igénybe vevők magas száma miatt. Orbán elmondta, hogy rövid időn belül munkaerőhiányra és egy építkezési hullámra számít.

(Telex nyomán)

Valódi Hírek