Nekiment az NNK-nak a pécsi virológus, amiért semmilyen adatot nem kapnak a brit vírusmutációról

Számon kérte a hiányos adatszolgáltatást.

Kemenesi Gábor, a pécsi Virológiai Nemzeti Laboratórium adjunktusa Twitter-oldalán kérte számon a Nemzeti Népegészségügyi Szolgálat brit virusmutációra vonatkozó hiányos adatszolgáltatását – vette észre a hvg.hu

Kemenesi azt a dán statisztikát osztotta meg, amely szerint Dániában az elmúlt hét során a fertőzések 27 százalékát tette ki a brit vírusmutáció, és ez az arány Mads Albertsen dán professzor bejegyzése szerint hétről hétre növekszik.

„Kíváncsi lennék, vajon Magyarországon is van hasonló adat? A korábbiakhoz hasonlóan szeretnénk segíteni a szekvenálásban és monitorozásban. Hol vannak a számok?” – tette fel Kemenesi az NNK-nak címzett kérdést.

A HVG ezzel kapcsolatban azt írja, a szekvenálást, azaz a vírustörzsek felismerését épp Pécsen végzik, de a lap információi szerint az ott dolgozóknak sem adnak ki erre vonatkozó adatokat.

Mindez ugyanakkor azért is lehet aggasztó, mert Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a magyar járványhelyzet nem a vártak szerint alakul, a második hullám megtorpant.

Ez a tisztifőorvos szerint a vírus új mutációjának is betudható. Ugyanakkor konkrét számok tekintében mindössze annyit árult el, hogy Magyarországon 24 esetben mutatták ki a brit vírusvariánst, csütörtökön pedig hozzátette azt is, hogy már olyanok is elkapták, akik nem jártak előtte külföldön.

(hvg.hu nyomán)

(Kiemelt kép: Sóki Tamás / Index)

Valódi Hírek