Müller Cecília: Lehet, hogy ez már a harmadik hullám kezdete (+videó)

Vagy az új mutáns megjelenése.

Az operatív törzs szerdai ülését rendhagyó módon Dr. Békássy Szabolcs, az országos háziorvosi kollegiális vezetője kezdte.

Békássy elmondta, hogy az orvosoknak küldött listák eddig nem mindig frissültek, de azt ígérik, hamarosan a közelmúltban regisztráltak is megjelennek a frissített adatokban.

A vezető háziorvos elmondta, 2040 háziorvosi praxis az AstraZeneca-vakcinájával olthat, 2964 pedig a Pfizer-féle oltóanyagot kapja. Hozzátette,

a fővárosi 560 háziorvosi praxis 5-5 embert küldhet a Szputnyik V vakcinával való beoltásra.

Békássy közölte, az elmúlt héten nem állt rendelkezésre elég vakcina ahhoz, hogy minden praxis oltási tapasztalatot szerezzen. A héten azonban mindenkinek lesz már tapasztalata – tette hozzá.

Békássy arra kért mindenkit, hogy ne érdeklődjenek a háziorvosuknál arról, hogy szerepelnek e a beoltandók listáján, az orvos majd időben értesíti őket, mikor sorra kerülnek.

A vezető orvos szerint

2-3 csendesebb hét után az elmúlt napokban egyre több fertőzött beteg jelentkezett a háziorvosoknál.

Müller Cecília is arról is beszélt, hogy „a járvány kicsit másképpen alakul most, mint ahogy vártuk”, megtorpant a második hullám lecsengése. Ennek okát még keresik, de Müller nem tartja kizártnak, hogy

ez már a harmadik hullám kezdete,

ugyanakkor lehet az új mutáns megjelenése miatt is.

Az országos tisztifőorvos ismertette, hogy eddig 292 627 fő kapott oltást, közülük 113 570 fő már a második adagot is megkapta. Most zajlik a vakcinák kiszállítása, a Pfizer ma jut el a praxisokhoz és az oltópontokra. Csütörtökön pedig 45600 adag AstraZeneca és 21600 adag Moderna-vakcina érkezik az országba.

Ezzel kapcsolatban Müller Cecília abban bízik, hogy

márciusban már a fiatal, nem krónikus betegek oltása is megkezdődhet.

Annál is inkább, mert az oltás első két szakasza lezárult: az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények kampányszerű oltása már megtörtént.

Mindezek ellenére Müller óvatosságra int: szerinte – noha például influenza járvány nincs, mely a járványügyi intézkedések sikerét is mutatja – korai volt enyhíteni Miskolcon és Kecskeméten a maszkviselési szabályokon.

Valódi Hírek