Kiderült: Még a Fidesz-szavazók is okádnak a kínai vakcinától

Orbán rajongói sem kérnek a kotyvalék mutyivakcinából.

A legfrissebb HVG közli a Medián és a 21 Kutatóközpont által készített 1000 fős fővárosi közvélemény-kutatás eredményeit.

Eszerint Budapesten

  • minden második választókorú biztosan beoltatná magát,
  • 37% mondja, hogy lehet, hogy élne az oltás lehetőségével,
  • és csak 13% állítja biztosan, hogy nem kér semelyik vakcinából.

Mindez országos szinten más képet mutat, a KSH január végi felmérése szerint ugyan javuló tendencia tapasztalható az oltási hajlandóságban, de a biztosan és talán oltók aránya így is csak 67% volt, szemben a budapesti 87%-kal.

A Medián kutatása több jelentős különbséget is talált élekor, illetve párthovatartozás alapján is.

Amíg a 18-29 közöttieknél csak 34% mondja, hogy mindenképp beoltatná magát, addig a 65 évnél idősebbeknél ez a szám már 69%.

A biztos kormánypárti szavazók 58 százaléka oltatná be magát mindenképpen, az ellenzékiek közül 53 százalék mondta ugyanezt, a párt nélküli vagy egyéb szavazók közül viszont csak 38 százalék kérné mindenképp az oltást.

Az oltástól nem elzárkózók között vizsgálva jelentős különbséget látni az egyes vakcinák támogatottságában.

Az európai vagy amerikai vakcinát 84% adatná be magának, az oroszt már csak 43% támogatja, az Orbán Viktor által preferált kínait pedig csak 27%.

Szavazótáborra bontva azt látjuk, hogy a fideszes szavazók 79%-a fogadná el a nyugati, 66%-a az orosz és csak 45%-a a kínait, amennyiben azt kínálnák neki.

Az ellenzéki lista mögött állók 90%-a lenne hajlandó beadatni magának a nyugati oltást, 29%-a az oroszt és csupán 13%-a a kínait.

(hvg.hu / telex.hu)

Valódi Hírek