FRISS: Megszólalt a hetek óta Vuhanban kutakodó WHO a koronavírus eredetéről

Az eddigi bizonyítékok alapján nem valószínű, hogy laborból indult volna el a világjárvány.

Január eleje óta vizsgálódik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatócsoportja a koronavírus-járvány eredetéről Vuhanban. A csoport vezetője, Peter Ben Embarek, dán élelmiszerszakértő egy keddi sajtótájékoztatón elmondta, az eddigi kutatások alapján nagyon valószínűtlen az, hogy a COVID-19 egy laborból szabadult volna el,

Ellenben sokkal inkább az a forgatókönyv bizonyult a legvalószínűbbnek, hogy a vírus egy közvetítő testről, azaz egy másik állatról terjedt át az emberre.

A WHO emellett azt a feltételezést is megvizsgálta, hogy a vírus esetleg fagyasztott élelmiszerről jutott be az emberi szervezetbe. Ezt a pletykát főként a kínai állam hangoztatta előszeretettel, azt állítva, hogy valójában az Indiából érkezett importélelmiszerről kezdett először terjedni a vírus.

A legvalószínűbb forgatókönyv a WHO kutatócsoportja szerint mégis az, hogy a koronavírus először egy denevérről terjedt át egy másik emlősre, ami aztán megfertőzte az embert.

Embarek úgy fogalmazott, az elmúlt egy hónapban végzett kutatásaik hatására nem feltétlenül változott meg drámaian az eddig alkotott képük a koronavírusról. A szakértő ugyanakkor hozzátette: „Jobban értjük az átterjedést? Hozzá tudtunk adni új részleteket az eddigi képhez? Abszolút!”

A szakember elmondta azt is, hogy

a laboratóriumi balesetről szóló hipotézis különösen valószínűtlen magyarázat lenne arra, hogyan jutott be a vírus az emberi szervezetbe, ezért ezt a feltevést nem is javasolják további kutatásra.

A WHO kutatócsoportja az elmúlt négy hét során a vuhani kórházakat, laboratóriumokat és piacokat vizsgálta végig, hogy minél többet megtudjanak a járvány eredetéről. Az eddigi információk szerint a koronavírus 2020. december 19-e előtt még nem volt jelen Vuhanban, a huanani halpiacon viszont bizonyítékok szerint már ezt megelőzően is megjelenhetett.

Arra viszont nem feltétlenül lehet számítani, hogy a járvány eredetét maradéktalanul sikerül felkutatni a közeljövőbőben.

Az az álhír, hogy a koronavírus egy laboratóriumból származik az elmúlt hetekben a kormányközeli sajtót is bejárta. A KESMA-hoz tartozó portálok ugyanis egy bizonyos Steven Quay nevű elemzőtől származó Zenodo nevű oldalra hivatkozva írtak arról, hogy 99,8%-os bizonyossággal állítható, hogy a vírus laboratóriumból származik. Quay elemzését azonban egyetlen más szaktekintély sem erősítette meg.

(Wall Street Journal/Telex nyomán)