Megbukott Orbánék nagy terve, botrányosan zajlik a legidősebbek oltása

Nincs vakcina, akadozik az oltás és a regisztráció is.

Csütörtökön kezdődött el a védőoltásra regisztrált legidősebb állampolgárok oltása Magyarországon. Az oltás azonban az eddigi információk szerint nem zajlik zökkenőmentesen.

Így a Népszava például arról ír, hogy

Pest megye 500 felnőtt körzete közül mindössze 120-nak, Veszprém megye 190 praxisából pedig csak 40-nek jutott oltóanyag.

A lap által megkérdezett féltucat háziorvos arról számolt be, hogy egyetlen körzetben nem kellett lemondani a már korábban berendelt tíz beteget, de volt olyan praxis is, ahol habár maga a rendelő nem kapott oltóanyagot, az oltópontra el tudta küldeni a hat páciensét.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) és az Operatív törzs korábbi tájékoztatása szerint ugyanis korábban 1080 háziorvos egy-egy ampulla Moderna-vakcinát kapott, ezzel tíz embert tud beoltani.

Az orvosok az előzetesen leküldött (vagy nem leküldött) regisztrációs lista alapján értesítették a pácienseket, a több mint ötezer háziorvos pedig hat-hat idős beteget küld a kórházi oltópontokba, ahol a Pfizer vakcinájával oltják be őket. Így a tervek szerint hétfőig kb. 40 ezer embert oltanak be a legidősebb korosztályból.

Dr. Komáromi Zoltán budai háziorvos viszont ma arról számolt be, hogy ő egyelőre nem tudta az oltópontra küldeni a pácienseit, mivel nem tudja, hová kellene irányítania őket.

Egy nyolcadik kerületi háziorvos pedig csak csütörtök kora délután vette észre, hogy a körzetére vonatkozó információkat tartalmazó központi levél a spam mappába érkezett, és emiatt csaknem meghiúsult idős betegeinek regisztrációja az oltóponton.

Oltásra váró idős emberek a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ székhelyén kialakított oltóponton 2021. február 5-én./ Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A 444.hu cikke szerint ugyanakkor az oltásregisztráció körül is problémák vannak. Beszámolókból ugyanis az derült ki, hogy több 80 évnél idősebb ember is hiába regisztrált előre, mégsem került fel az oltandók háziorvosi listájára.

Így például akadt olyan, aki 92 éves nagymamáját néhány héttel ezelőtt regisztrálta az oltásra, de mégsem került fel a listára, és egyelőre hiába érdeklődött az okokról. Egy másik esetben pedig egy 80 év feletti nyugdíjas először levélben küldte be a regisztrációs adatait, sikertelenül, később viszont az online regisztráció során már elfogadták ugyanezen adatokat.

Csütörtökön pedig egy dunántúli háziorvos is azzal szembesült, hogy azok a 80 év feletti betegei, akik levélben regisztráltak, nincsenek rajta a listán.

Mindeközben Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban arról beszélt, hogy március 15-ig minden előre regisztrált 60 év felettit beoltanak koronavírus ellen, azokon viszont, akik nem regisztrálnak, nem tud segíteni.

(Népszava/444.hu nyomán)

(Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt)

Valódi Hírek