Orbán: Jövő héten már oltanak a Szputnyik V-vel, aki nem regisztrál oltásra, azon nem tudunk segíteni

Április elejéig szerinte kétmillió ember kapja meg az oltást.

Péntek reggel a Kossuth rádió vendége volt Orbán Viktor, aki ismertette a legfrissebb járványügyi adatokat, így kiderült, az elmúlt 24 órában 1576 új fertőzöttet regisztráltak, 98 ember meghalt, 3038 embert kezelnek kórházban, 302 ember van lélegeztetőgépen.

„Az elmúlt 3-4 nap adatait megnézzük, akkor a helyzet javulása megállt. Nem tudom azzal biztatni a hallgatókat, hogy napról napra javul a helyzet, most inkább stagnál, némileg romlik” – mondta az adatokkal kapcsolatban Orbán.

Beszámolt arról is, hogy 264 530 főt oltottak be koronavírus ellen, 92 ezren pedig a második oltást is megkapták. Orbán szerint a járványkezelés fordulóponthoz érkezett, hiszen „eddig úgy volt, hogy a vírus támadott minket, most mi támadunk, a vírus védekezik”.

A kormányfő kijelentette azt is, hogy

„március 15-re minden 60 év feletti magyar állampolgárt, aki regisztrált, be fogunk oltani”, és arra számít, hogy ha a kínai vakcinát is használni tudjuk, akkor április elejéig elérjük a kétmilliót a beoltottak számát tekintve.

Ez már jól néz ki, ezzel lehet kezdeni valamit – mondta Orbán, aki szerint ennél már csak jobb lehet a helyzet a vakcinák folyamatos érkezésével.

Szerinte jövő héten már oltanak az orosz Szputnyik V-vel, míg a kínai oltóanyagot még vizsgálják a szakemberek.

A gazdaság újraindításával kapcsolatban a miniszterelnök úgy vélekedett, hogy érzi és megérti az egyre nagyobb sürgetést főként a vendéglátóipar és a turizmus részéről, és habár már az édesanyja is azt mondta, hogy „most már csináljunk valamit”, óvatosan és tervezetten szeretne haladni.

Orbán egy esetleges vakcinaigazolásról is beszélt, és elmondása szerint el tudja képzelni, hogy lesznek többletjogai azoknak, akik beoltatták magukat vagy hat hónapon belül átestek a fertőzésen, ugyanakkor azt is, hogy nem lesz ilyen, ha a többség szerint ez nem lesz méltányos.

Hozzátette azt is, aki nem regisztrált az oltásra, azon nem tud segíteni.

A tegnap bejelentett és február közepére tervezett nemzeti konzultációról azt mondta, azt azért tartják, hogy megismerjék az emberek véleményét, a minél gyorsabb nyitás ugyanis azon múlik, hogy mit mondanak a magyarok.

A kis- és középvállalkozásoknak a kormány 10 évre tíz millió forintos hitelt kínál, amit három év múlva kell elkezdeniük törleszteni. Szerinte ez jelentős költségvetési kiadást hoz magával, de megéri.

A kormányfő úgy gondolja,

„2021 a példátlanul sikeres újraindítási év lesz”,

a tavaly tapasztalt gazdasági visszaesés pedig nemzetközi szinten nézve nem olyan rossz, 5.1-5.2 százalék körül számolnak. Ez szerinte jobb Ausztriánál és nagyjából egy szinten van Németországgal.

Orbán azt mondta, habár szeret választásokat nyerni, ő nem választási ciklusokban, hanem nemzedékekben gondolkodik. A kormány családpolitikájának köszönhetően pedig a jelenlegi kormány családpolitikája úgy vélekedett, ha nem ilyen lett volna, akkor 2010 óta Magyarországon 115 ezerrel kevesebb gyerek született volna.

Valódi Hírek