Kiakadtak a szakszervezetek: Orbán gúnyolódik a munkásokkal vagy csak nagyon vicces kedvében volt?

Felháborodtak a cinikus kijelentésein.

„Nem tudják eldönteni a szakszervezetek, hogy cinikusan gúnyolódott vagy nagyon vicces kedvében volt a miniszterelnök tegnap az MKIK évadnyitó ünnepségén, amikor azt mondta, „amilyen a magyar munkások öntudta, olyan az ország tartása” – reagált az elhangzottakra a Magyar Szakszervezeti Szövetség.

A MASZSZ közleményben leszögezte:

hiába a látszólag behízelgő megjegyzés, a „munkások” nem bocsátják meg a kormánynak, hogy a munkáltatóknak kiszolgáltatta, s megfosztotta őket a jogaiktól és munkanélküliek tömegeit hagyta magára a legnagyobb bajban, a járvány idején is.

A MASZSZ elvárja, a miniszterelnök ne hangzatos kampánymondatokkal, hanem tettekkel bizonyítsa be, valóban tiszteli a kemény munkát végző embereket.

„Végtelenül felháborító, hogy a miniszterelnök azt hiszi, egy behízelgő félmondattól elfelejtik a munkavállalók, mennyi rosszat tett velük, s mi mindent vett el tőlük az elmúlt években a Fidesz-kormány” – írta közleményében a Magyar Szakszervezeti Szövetség.

„Megtanultuk a leckét: csak azt figyeljük, amit Orbán Viktor tesz, s nem azt, amit mond, ezért az elmúlt évek intézkedéseinek ismeretében végtelenül álságosnak tartjuk a miniszterelnöknek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén elhangzott kijelentését” – szögezte le Kordás László.

A MASZSZ elnöke szerint beégett a tisztességesen dolgozó emberek emlékébe és a szakszervezeti mozgalom történelmébe is az a hatalmi arrogancia, amellyel ez a kormány módszeresen ellehetetlenítette a munkavállalók érdekeit képviselő szakszervezeteket, vagy ahogyan jó néhány, éjszaka született törvénymódosítással és egy robogó vonaton átírt alaptörvénnyel képes volt megnyomorítani becsületesen dolgozó emberek százezreit.

„Hogyan felejthetnénk el a Fidesz-kormány egyik legnagyobb bűnét, a magán-nyugdíjpénztárak szétverését, s az emberek öngondoskodására ott felhalmozott pénzének, összesen 3 ezermilliárd forintnak az eltüntetést” – idézi a múltban történteket.

Kordás azért is tartja végtelenül cinikusnak Orbán tegnapi kijelentését, mert alig néhány napja ért véget a minimálbérek emeléséről folytatott, kivételesen hosszúra nyúlt és szánalmasan végződött tárgyalássorozat, amelyben a kormány előre megfontoltan magukra hagyta a feleket – a munkáltatói és a munkavállalói oldal képviselőit –, s passzivitásával asszisztált ahhoz, hogy a végeredmény megalázóan alacsony, éves szinten mindössze 3,6 százalék legyen.

Ezt megakadályozhatta volna a kormány, ha érdekei úgy kívánnák, s ha valóban fontosnak tartaná az egyszerű munkavállalókat – szögezte le az elnök, aki ismét megerősíti: a MASZSZ azért nem írta alá a szégyenteljesen alacsony minimálbéremelési támogatásról szóló megállapodást, mert ezzel is üzente: a munkavállalók ennél többet érdemelnek.

Az elnök azt sem érti, hogy meri kijelenteni a miniszterelnök azt, hogy ha a dolgozó emberek testtartása egyenes, az ország is egyenes, miközben elsősorban az ő felelőssége, hogy a környező országokhoz képest nálunk a legnagyobb a szakadék az átlagbérek és a minimálbérek nettó és bruttó értéke között.

Kordás László szerint szánalmas viselkedés hangzatos felszólalásokban méltatni a legelnyomottabb emberek jelentőségét, miközben a valóságban a hatalom szándékosan szegénységben tartja őket.

A MASZSZ elnöke felszólítja Orbán Viktort, méltó munkabérekkel, a dolgozó emberek támogatásával, a munkahelyek megtartásának segítésével, az álláskeresők megfelelő támogatásával, a munkavállalói jogok visszaadásával, lényegesen jobb adórendszerrel bizonyítsa be, hogy valóban tiszteli a munkásokat.

Azokat, akiket ő maga dobott oda a nagyvállalatok kényére-kedvére, s akik a hátukon viszik az ország gazdaságát, s munkájuk árán – is – gyarapodnak egyre látványosabban a hatalom számára kedves emberek.

Kordás László leszögezi: a MASZSZ továbbra sem üres kampánymondatai, hanem a tettei alapján ítéli meg a miniszterelnök hitelességét.

Valódi Hírek