FRISS: Megvan, mennyivel emelkedik a minimálbér 2021-ben

Megszületett a megállapodás.

A hétfői tárgyalásukon a munkáltatói szervezetek és a munkaadói oldal egy része megegyezett abban, hogy

4 százalékkal

emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum Magyarországon – értesült a Portfolio.

Azaz: a minimálbér bruttó 167 400 forintra, a garantált bérminimum pedig bruttó 219 000 forintra emelkedik.

A megállapodást a munkaadói oldal képviselői aláírták, a munkavállalói oldalon azonban a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) nem írta alá, mert kevésnek tartották a 4%-os emelést. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán így nem konszenzusos, hanem többségi megállapodás született.

Kordás László, a szövetség elnöke már korábban bejelentette, hogy nem fogja aláírni a négy százalékos emelésről szóló javaslatot, szerinte ugyanis a kormány által javasolt 4%-os minimálbér-emelés valójában még annál is kevesebb, 3,6%-os lesz, mert visszamenőlegesen nem emelik a január havi bérét a dolgozóknak. A MASZSZ legalább 5%-os béremelést szeretett volna elérni.

Abban az esetben, ha a kormány év közben csökkenti a szociális hozzájárulási adót, a minimálbér és a garantált bérminimum további egy százalékkal, 169 000 forintra, illetve 221 100 forintra nőhet.

A minimálbérről szóló tárgyalások még tavaly elkezdődtek, ám a felek 2021 januárjáig nem jutottak egyezségre: a koronavírus-járvány miatt gazdaságilag nehéz helyzetbe jutott cégek miatt a munkaadói oldal egyáltalán nem akarta emelni a minimálbért, a munkavállalói oldal képviselői viszont 10%-os emelést szerettek volna elérni.

Az idei év elején a munkáltatók 3 százalékos emelést javasoltak, míg a szakszervzetek 5-6,5%-os emelést tartottak volna reálisnak. Emiatt a kormány kihirdette, hogy a megállapodásig 2021 januárjában is a tavalyi minimálbér marad érvényben.

A most elfogadott négy százalékos emelés viszont nem visszamenőleges hatályú, így az eredetileg januárra ígért béremelés csak februártól léphet hatályba.

(Portfolio nyomán)

Valódi Hírek