Orbán további tíz évre tervez, jön az új nemzeti konzultáció az újranyitásról

Mégis sikerült összehozni az évértékelő beszédet.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) csütörtök délelőtt tartotta online gazdasági évnyitóját, ahol a kamaraelnök Parragh László és Varga Mihály pénzügyminiszter mellett Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mondott.

A gazdaságvédelmi akcióterv 2020 márciusában indult, és 2021. január 1-jéig tartott. A védekezést viszont január 1-én felváltotta a gazdaság újraindítási terv, ami sportnyelven szólva a támadást jelenti – mondta Orbán.

A kormányfő szerint a koronavírus-járvány előtt Magyarország gazdasága olyan rekordokat is el tudott érni, amelyeket korábban nem, így szerint az államadósság korlátok között volt tartva, csökkent a szegénység és a befektetőképessége is kifejezetten jó volt az országnak.

Ekkor azonban beütött a járvány, ami megnyitotta a védekezés korszakát, a válsággal azonban a kormányfő szerint „erős magyar gazdaság nézett farkasszemet”, és habár nagy gyomrost kapott a gazdaság, azt mégsem tudta ledönteni a lábáról.

A gazdasági akcióterv eszközeiként Orbán a hitelmoratóriumot említette, amelynek köszönhetően állítása szerint 50 ezer kis- és középvállalkozást segítette, és háromezer milliárd forint maradt a magyar családoknál.

„Ezt majd később ki kell fizetni, de nem most a válság idején” – tette hozzá Orbán.

Úgy fogalmazott, igyekszik a legszerényebb módon fogalmazni az akcióterv sikerességéről, ugyanakkor el kell mondania, hogy decemberben ugyanannyian dolgoztak, mint egy évvel korábban, ez önmagában jól mutatja, hogy a védekezés elérte a célját.

„Magyarországon ma 4,5 millió honfitársunk dolgozik Megőriztük azt a pozíciót, amit korábban kiharcoltunk a munkanélküliség elleni versenyben, a harmadik legalacsonyabb az EU-ban.

Kicsit zavar bennünket, hogy a csehek megelőztek, őket mindenképpen szeretnénk utolérni, ezt egy regionális versengésnek tartjuk” – jelentette ki Orbán Viktor, aki szerint a magyarok már hozzászoktak ahhoz, hogy a németek „megelőznek minket mindenben”, a holnap Magyarországra látogató csehektől viszont „ellopjuk a munkahelyvédelmi praktikákat”.

Hozzátette: összességében elhárították azt a „rendkívül nagy kísértést”, hogy visszatérjenek a segélyalapú gazdasághoz.

„Ha segélyeket kezdünk osztogatni, pillanatok alatt lecsökken a munkavállalók száma, ezért maradtunk a munkaalapú gazdaság ösvényén”.

A következő gazdasági szakasz sikere azonban elmondása szerint összefügg a nyitás időpontjával.

„A Nemzeti Konzultáció az egyik legfontosabb fegyverünk, a mi fölfogásunk szerint a politikai cselekvés nem más, mint a közös cselekvés, mi ezt nevezzük hatalomnak, amelynek a legfontosabb eszköze a konzultáció” – magyarázta.

Szerinte a nyári konzultációból kiderült, hogy vannak olyan járványügyi intézkedések, amit az emberek kibírhatónak tartanak, így azt, hogy nem mehetnek színházba, étterembe vagy nincsenek focimeccsek, színházak, éttermek, bezárása, nincsenek focik, az viszont kibírhatatlannak tartják, hogy bezárják a munkahelyeket, iskolákat, óvodákat.

A magyar válságkezelés abban a szempontból is eltért a nyugat-európaitól, hogy a nyitás-zárás helyett a teljesen szabad életünket fölváltotta az, hogy novemberben bevezették a korlátozásokat, amiket jelenleg is fenntartanak.

„A kérdés csak az, hogy mikor nyithatunk? Mikor indul újra maga az élet? Úgy tervezzük, hogy február közepén indítunk online nemzeti konzultációt a nyitás kérdéseiről. Ez a konzultáció értelmes, mert van vakcina, van miről beszélni”

– jelentette be a kormányfő, aki szerint a vakcina nem politikai kérdés.

„Mindegy, hogy a macska fekete, vagy fehér, csak fogja meg az egeret, ezért keleti és nyugati vakcinát is használunk” – vélekedett.

A gazdaság újraindítását célzó akciótervnek elmondása szerint három üteme lesz, az első ütem épp most zajlik és március végéig tart, a második ütem április elsején, a harmadik pedig június elsején indul.

Orbán azt mondta, áprilistól a jelenleginél már biztosan szabadabb életünk lehet, ha fegyelmezetten tartjuk a korlátozásokat.

Szerinte a második ütem középpontjában a felsőoktatás áll majd, és habár a pénzügyminiszter egy 1500 milliárdos fejlesztési programról beszélt, ő úgy vélte, ez akár 2000 milliárd is lehet.

„Akik át akarják alakítani magukat, azok át tudnak alakulni, az új vezetők el tudják foglalni a pozíciójukat” – mondta.

Elmondta, a kormány tegnap döntött egy új hitelkonstrukció bevezetéséről, amely szerint

tíz évre, 10 millió forint erejéig kamatmentes hitelt nyújtanak a kis- és középvállalkozások, de főleg a mikrovállalkozások számára.

További segítség, hogy a törlesztésre hároméves moratórium van.

A harmadik, júniusban induló szakasz legfontosabb pillére pedig a nagy beruházások és a zöld átállás lesznek. Mint mondta, Magyarország egyszerre lesz ellenlábasa és legnagyobb szövetségese az EU-nak, a brüsszeli bürokratáknak.

Orbán szerint a magyar gazdaság sikere a munkásokon, a vállalkozókon és a gazdasági politikusok minőségén múlik, illetve azon is, hogy „a miniszterelnök ne rontsa el a dolgát”.

A miniszeterelnök pedig akkor nem rontja el a dolgát, ha hallgat a körülötte lévő emberekre – mondta.

„Amilyen a testtartása a dolgozó embereknek, olyan a tartása az országnak is. Ha hajlongó, akkor az ország is meghunyászkodó és hajbókoló lesz, de ma nem ilyen kormányunk van.

Öntudat szempontjából azt tudom mondani, hogy egy országnak csak akkor lehet jobboldali, nemzeti kormánya, ha egyébként a polgárok is hasonló módon gondolkodnak.

Ezért van ma nemzeti kormányunk. Ha nem így gondolkodnának az emberek, akkor ma Magyarországon „internacionalista, sorosista kormány lenne”

– jelentette ki.

Orbán ezt követően megdicsérte a mellette ülő Varga Mihályt, illetve az eseményen nem jelenlévő Palkovics László innovációs minisztert is, akik szerinte nemzetközileg elismert szakemberek. Illetve a dicséretből kijutott a Jegybank elnökének, Matolcsy Györgynek és az iparkamarának is.

„Készen állok arra, hogy a következő tíz év érdekében újabb megállapodásokat kössünk” – mondta Parraghnak, aki hozzá hasonlóan tíz évre tervez.

Valódi Hírek