Pikó András: Vissza kell vonni Szarka Gábor józsefvárosi kitüntetését!

A lövésztiszt érdemtelenné vált a díjra.

„Előterjesztést nyújtok be a képviselő-testülethez dr. Szarka Gábor „Józsefvárosi Becsületkereszt” kitüntetésének visszavonására, melyet pontosan tíz évvel ezelőtt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem józsefvárosi létrejöttében játszott elévülhetetlen érdemei miatt szavazott meg az akkori képviselő- testület.” — írta Pikó András józsefvárosi polgármester Facebook-oldalán szerdán.

Pikó kifejtette a posztban, hogy mélyen elkeseríti, ami az egyetemekkel „modellváltás” címen történik.

„Az egyetemek magánalapítványoknak való privatizálása felszámolja a tanszabadságot, megszünteti az egyetemek autonómiáját.”

— írta a polgármester.

Hozzátette, hogy az SZFE-nek otthont adó önkormányzatként kötelességük, hogy minden eszközzel jelezzék: ez a rombolás elfogadhatatlan.

A kitüntetést azért venné vissza Szarkától, mert ő

„elfogadta a Színház- és Filmművészeti Egyetem fölé kinevezett kuratórium felkérését az egyetem kancellári tisztségére, majd ebben a minőségében kulcsszerepet vállalt a Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájának törvényességi szempontból is megkérdőjelezhető felszámolásában” — fogalmazott.

Hozzátette: az SZFE szétverésével nemcsak egy iskola szűnt meg, hanem egy több évtizedes, művészgenerációkat összekötő alkotóműhely és egy pótolhatatlan játszóhely (az Ódry Színpad) is.

„Ebben a rombolásban elévülhetetlen érdemei miatt, álláspontom szerint, dr. Szarka Gábor a „Józsefvárosi Becsületkereszt” kitüntetésre érdemtelenné vált.”

— írta Pikó. A határozati javaslatot a veszélyhelyzet feloldását követő első rendes ülésen vitatja majd meg a képviselőtestület.

A teljes bejegyzést itt tudod elolvasni:

 

Valódi Hírek