Észszerűtlennek tartotta, megváltoztatja az oltási sorrendet dr. Komáromi Zoltán

Előre veszi az idős házaspárokat.

Megírtuk, hogy csütörtökön kezdődik a védőoltásra regisztrált legidősebb állampolgárok oltása Magyarországon, az érintettek értesítésébe és oltásába pedig a háziorvosokat is bevonja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK).

A tervek szerint így négy nap alatt – február 4. és 8. között – 1800 háziorvosi szolgálatnál összesen 18 ezer időskorút oltanak be koronavírus ellen, minden érintett háziorvos egy Moderna ampullát kap, amellyel 10 beteget tud beoltani. A prioritási sorrendet pedig az életkor szerint határozzák meg, azaz minél idősebb valaki, annál hamarabb jár neki az oltás.

Dr. Komáromi Zoltán, háziorvos, a DK egészségpolitikusa viszont tegnap a Klubrádiónak arról beszélt, a legidősebb korosztály oltása körül számos észszerűtlenség merült fel, így például az ampullákat és a fecskendőket háziorvosoknak kell felvenniük a járási kormányhivatalnál.

Illetve szerinte az oltási sorrendben sincs „racionalitás”, hiszen így lesz olyan idős házaspár, akik között mindössze egy-két év a korkülönbség, ám míg egyiküknek beadhatják a vakcinát, a másiknak még heteket kell várni arra, hogy megkapja az oltást.

Ezért Komáromi úgy döntött, hogy megváltoztatja a sorrendet, és a tíz ampullát idős házaspároknak fogja beadni, köztük egy 98 éves betegének és 95 éves feleségének.

Az egészségpolitikus az ATV Start című műsorában ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy kaptak egy listát, amin a 81 évnél idősebb betegek vannak rajta, a levélben pedig az is benne van, hogy ne próbáljanak meg változtatni a kiadott oltási sorrenden, mert ellenőrizni fogják.

A háziorvos ugyanakkor azt még nem tudja, hogy mikor kell mennie az ampullák után. Hozzátette azt is, hogy miközben minden országban fizetnek az oltások beadásáért a háziorvosoknak, Magyarországon ezt ők ingyen végzik, miközben szerinte az állam feladata lenne az oltás, a COVID-19 elleni vakcina ugyanis nem számít kötelező védőoltásnak.

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek