A mostani helyzet csak a szakma megosztásához és feszültséghez vezet.
A Magyar Gasztronómiai Egyesület egy javaslatcsomagot juttatott el a 24.hu-nak, amelyet a szervezet tagjai azért készítettek, hogy a járvány alatt nehéz helyzetbe kerül vendéglátósokat segítsék.
Az aláírók közt ott van Gerendai Károly, és több budapesti vendéglátóhely vezetője.
A szervezet felhívja a figyelmet arra, hogy nagyon szerencsétlen, ha egy ilyen helyzetben csupán egy szűk körnek van lehetősége a támogatásokat igénybe venni, mert
ez csak megosztottsághoz és feszültséghez vezet.
“Nagy szükség van az ágazat életben tartását célzó hatékony és átfogó programra. Ez közös ügy – és nem csak a vendéglátóiparé. Érinti a beszállítókat, termelőket, a vendégeket, az egész társadalmat.” — teszik hozzá.
Az ötletcsomagban javasolják, hogy a korlátozások alatt az állam vállalja át a helyiségek bérleti díjait, minden hó 10.-ig folyósítson bértámogatást, amit emeljenek 75 %-ra,
az adó- és járuléktartozásokat engedjék el, vagy írják jóvá más adónemre,
a területfoglalási díjakat engedjék el idén is, illetve legkésőbb március 1-től tegyék lehetővé a fokozatos nyitást a járványügyi szabályokat betartva.
(kiemelt kép: MTI Fotó/Mohai Balázs)