„Rögtön lopják a tollat” — A magyar delegáció és az orosz toll esete Moszkvában (+videó)

Jóhírünk a nagyvilágban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter január 22-én folytatott tárgyalásokat Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel az orosz koronavírus elleni vakcináról. Mint ismeretes, ennek a tárgyalásnak köszönhetően Magyarországra három adagban érkezik összesen kb. egymillió adag a Szputnyik V-ből.

A moszkvai tárgyalás azonban nemcsak emiatt marad emlékezetes. A Népszava ugyanis észrevette azt az orosz külügyminisztérium Facebook-oldalára feltöltött videót, amelyben az látható, hogy a magyar delegáció érkezését követően Lavrov angolul odaszól Szijjártónak, hogy majd mondjanak néhány szót a „kameráknak.”

A magyar külügyminiszter és a vele érkező tolmács ezután helyet foglalnak a tárgyalóteremben,

majd a tolmács egy laza mozdulattal kivesz egy tollat az asztal közepén álló tartóból, és úgy tűnik, mintha a táskájába tenné.

A látszólag feltünésmentes jelenet viszont nem kerülte el Lavrov figyelmét. Az orosz külügyminiszter ugyanis kollégájának somolyogva megjegyezte oroszul,

„rögtön lopják a tollat”.

A magyar delegáció nem figyelt fel Lavrov kijelentésére, a tárgyalás így a továbbiakban zavartalanul folyt. Az viszont kérdéses, hogy az orosz külügyminisztérium Facebook-oldalára miért került fel a magyar vendégeket a nyilvánosság előtt kellemetlen helyzetbe hozó részlettel együtt a videó.

FRISSÍTÉS: Paczolay Máté, a külügyminisztérium sajtófőnöke az esetre úgy reagált:

„A magyar delegációval kiutazó tolmács hölgy természetesen nem tett el semmilyen tollat. Mindössze annyi történt, hogy a tárgyalás elején előbb egy tollért nyúlt, majd pedig megigazította a széken lévő táskáját.

A két külügyminiszter rendkívül jó személyes viszonyt ápol, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ezért tett vicces megjegyzést a tárgyalás elején.”

Frissítés: A videóval kapcsolatban a magyar tolmács is megszólalt hétfőn. A Telexnek azt mondta, nem tette el a tollat, és a videóban is látszik, hogy végig ott van a kezében, ezért szerinte méltatlan, hogy az újságok ellenőrizetlenül átvettek egy ilyen téves hírt.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek