Besokallt a Sziget főszervezője: Negyven embert küldtünk el, a munkahelyek 2/3-át nem tudtuk megmenteni

Nem Ákost és a Laposát kellene támogatni, a kultúrának valódi segítség kell!

Miután a kormány szokásához híven mindenkit az út szélén hagyott, egyre több szektor képviselője csap az asztalra és mondja azt: elég volt.

Az utóbbi napokban a vendéglátásban dolgozók helyzete került a középpontba, akik november óta nem kaptak semmiféle támogatást az államtól, így egyre többen érzik úgy, hogy a járványügyi korlátozások ellenére is kinyitnak, máskülönben csődbe mennek.

A vendéglátósok mellett a rendezvények is megsínylették a tiltásokat: közel egy éve teljesen leállt a kultúrszektor, bezártak a színházak, elmaradtak a fesztiválok és a koncertek.

Miközben a szakmában dolgozók vagy pályát módosítottak vagy az életben maradásért küzdenek, addig az internet népe kapálni és gyárakba dolgozni küldené a zenészektől kezdve a szervezőkön át a hangosítókig mindenkit, mondván, hagyják abba a fanyalgást, hiszen egyrészt őt gazdagok, másrészt pedig lehet ám tisztességes munkát is végezni.

A kommentelőknek természetesen fogalmuk sincsen, miből is áll a kulturális szektor feladata, mennyi ember és mennyi munka szükséges egy-egy koncert, fesztivál, vagy színházi est megszervezéséhez.

A témában sok szakmabeli állást foglalt már, most Kádár Tamás, a Sziget Fesztivál cégvezetője is hosszas Facebook-posztban reagált az állami segítségnyújtás elmaradására és a rosszindulatú emberek kéretlen tanácsaira.

„Mióta létezik ez a nyomor-rendőrség?!”

– indítja a posztját Kádár, utalva ezzel azokra a kommentekre, melyek egy-egy cikk vagy poszt alatt megjelennek.

A Sziget főszervezője szerint nem is csupán a koronavírus válság az, ami teljes iparágakat semmisített meg, hanem az, hogy az érintett szektorok és az abban dolgozók semmiféle támogatást nem kaptak a pandémia kezdete óta. Kádár úgy érzi, a válság nem csak az ipart és a gazdaságot, de az emberek empátiáját, szolidaritását, egymással törődését és belátását is tönkretette.

Hozzáteszi, a „fesztiválszervezők 700 milliós keretéből összesen 220 milliót kap meg 27 fesztivál, hátha az kompenzálja a zeneipar 2019-es 45 milliárdos jegybevételét. A vendéglátósok nem kapják meg azt a pénzt sem, ami jár nekik, a tanárok nem tesztelnek, hogy ne kelljen táppénzre menni, mert az vagy jön, vagy nem.”

Kádár szerint az emberek felháborodását részben az generálja, hogy nem látják át, hogy a teljes fesztiválszektorra kiosztott támogatások valójában csak bizonyos emberek zsebében landoltak.

„Amíg lesznek olyanok, akik a direkt „támogatásokat” élvezik (Laposa, Hunguest, Ákos, Raktárkoncert, stb.), addig el lehet mondani, hogy „ez a szakma már milliárdokat kapott, mit sírnak?”.

A Sziget iroda ma 40 fővel kevesebb embert foglalkoztat, mint egy éve, a munkahelyek 2/3-át nem sikerült megmenteni. Kádár megemlíti, hogy hiába kértek még tavaly áprilisban MTÜ támogatást, abból a mai napig nem kaptak semmit, miközben mindenki elvárja tőlük, hogy amint lehet, indítsák be a fesztiválszezont – a Sziget Irodához a Sziget Fesztiválon kívül a VOLT, a Balatonsound, a Strand Fesztivál is hozzátartozik – hogy csak a legnagyobbakat említsük – „hiszen Sopron, a Balaton, Budapest számít a sokszázezer vendégre, a bevételre, amit hoznak, az állam az adóbevételre, a járulékokra. Ha nem idén, akkor majd jövőre. Addig oldjátok meg valahogy!”

Hozzáteszi: Nem lehet komplett szakmákat hagyni összeomlani, mert a „romok alól már értelmetlen lesz „szemezgetni”. A kommentelőknek is jelzem, hogy

ha majd mind elmegyünk kapálni, akkor nem lesz buli, zene és tánc, nem lesz kultúra, nem lesz milyen jegyet beragasztani az autóalkatrészgyári brigádnaplóba.”

Kádár úgy gondolja, eljött az ideje, hogy a kormány valódi segítséget nyújtson minden olyan szereplőnek, akik leálltak, bezártak és elestek a teljes bevételüktől, „annak a közös célnak alárendelve magukat, hogy életeket mentsenek. Nem a kormánnyal háborúztak, hanem összefogtak egy vírus ellen. Eddig. Akinek kiesik a teljes bevétele, nem fog járulékcsökkentésen fennmaradni.”

A cégvezető szerint „egy normális és valós állami segítség kell, jelen pillanatban teljesen érdektelen, hogy ez népszerű-e a komment-trollok körében vagy sem.”

Sajnos mostanában egyre elkövetem azt a hibát, hogy kommenteket olvasok egy-egy cikk vagy poszt alatt, és döbbenten…

Posted by Tamas Kadar on Thursday, 28 January 2021

(Kádár Tamás Facebook-oldala nyomán)

(Kiemelt kép: Sziget Festival Official)

Valódi Hírek