Melyik az egyetlen EU-s ország, amelyik nem írta alá a Navalnij letartóztatását elítélő nyilatkozatot?

Találós kérdés.

Az Európai Unió elítélte volna, hogy az orosz rendvédelmi szervek erőszakkal próbálnak véget vetni az országszerte zajló tüntetéseknek, de nyilatkozatot csak 26 ország írta alá, Magyarország nem, így nincs meg a teljes egység — tudta meg a Szabad Európa.

Az unió egységesen akarta elítélni az orosz tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépést. A tüntetések azért indultak, mert az orosz hatóságok letartóztatták Alekszander Navalnijt, miután hazatért Németországból.

Ha meglett volna a teljes egység, az EU napirendre vehette volna kérdést az EBESZ állandó tanácsának csütörtöki ülésén — tudta meg a lap.

Mivel a kezdeményezést Magyarország meghiúsította, ezért a témát az Egyesült Államok fogja felhozni a bécsi megbeszélésen.

A Szabad Európa megszerezte a levelet, amelyet Magyarországon kívül minden tagállam aláírt.

A nyilatkozat elítéli a tüntetésekre adott erőszakos hatósági választ, és kijelenti, hogy a 3700 tüntető őrizetbe vétele számos nemzetközi egyezményt sért.

Az aláírók felhívják a figyelmet arra, hogy mindenkinek joga van a békés gyülekezéshez, és garantálni kell az újságírók szabad munkavégzését.

A tagországok felszólítják az orosz hatóságokat, hogy azonnal engedjék szabadon a letartóztatott tüntetőket, valamint Alekszander Navalnijt.

 

Valódi Hírek