Hemzseg a rejtélyektől Navalnij letartóztatása, több dolog nem stimmel

Még tart a játszma a Kreml és Navalnij között.

Tegnap este, Oroszországba való hazatérését követően letartóztatták Alexej Navalnij ellenzéki politikust.

Navalnij Németországból repült haza, ahol tavaly augusztusban novicsokmérgezéssel kezelték.

A politikus szerint mérgezésére az utasítást maga Vlagyimir Putyin adta ki; erre azonban egyelőre nincsen bizonyíték, viszont az FSZB közbenjárása nem tűnik irreális elképzelésnek, de ebben sem lehetünk száz százalékig biztosak.

Állítólag a merényletet végrehajtó orosz titkosszolgálati különítmény tagja egy Navalnijjal folytatott telefonbeszélgetés során véletlenül beismerte tettét.

Ez a Spiegel írta meg, az orosz titkosszolgálat viszont azt közölte, hogy mindez külföldi, vélhetőleg német és amerikai titkosszolgálatok által levezényelt provokáció volt, és a teljes anyag hamisítvány.

Vlagyimir Putyin is azt állította, hogy az újságírói oknyomozások, melyek az FSZB-be vezették vissza a mérgezést, arra mentek ki, hogy amerikai titkosszolgálati anyagokat „legalizáljanak”.

Putyin egyébként 2020-as évértékelő beszédében arra utalt, ha meg akarta volna öletni Navalnijt, akkor azt meg is tette volna. Azaz: a politikus nem élte volna túl azt, amit így viszont — valamelyest rejtélyes módon — túlélt.

Az orosz hatóságok ugyanis engedélyezték, hogy Navalnijt azonnal Németországba szállítsák Omszkból, ahol gépe a mérgezést követően kényszerleszállást hajtott végre, holott ezt minden bizonnyal módjukban állt volna megakadályozni.

Tegnap Navalnijt visszatérése után azonnal letartóztatták a Moszkvától 50 kilométerre található Seremetyjevó reptéren, ahova a gépét Vnukovoból átirányították, vélhetőleg azért, hogy kevesebb felhajtással járjon a hazatérése.

A Vnukovo reptéren többszáz támogatója várta Navalnijt, akik közül számosat, köztük Navalnij testvérét, Youtube-csatornájának producerét és ügyvédét is letartóztatták. Navalnij ügyvédei nem tudták letartóztatása óta felvenni vele a kapcsolatot.

Navalnij hatalmas online jelenléttel rendelkezik, népszerűségét elsősorban Youtube-csatornájának köszönheti, amelynek 4,8 millió követője van, de a Twitteren is több mint kétmillió ember kísérheti figyelemmel, hogy mi történik vele.

Tegnapi letartóztatása óta ott nem posztolt, viszont érkezése előtt felkérte követőit, hogy fogadják a reptéren.

Nyilván azért, hogy minél többen lássák, ahogyan letartóztatják, így erősítve a Putyinnal szembeszálló hős imidzsét, aki eddig is a korrupció és választási csalások ellen kampányolt, most pedig egyfajta mártírként vállalja a börtönt az igazságért.

Moszkvának az ügy fejfájást okoz ugyan, de egyelőre patthelyzet alakult ki: a németek ugyan átadták a nyomozati anyagokat Moszkvának, viszont a novicsokmérgezést bizonyítani tudó orvosi adatokat nem osztották meg az orosz hatóságokkal.

Így azok, érthető okokból kifolyólag nem fognak nyomozást indítani az ügyben, hiába követeli rajtuk ezt Berlin.

Ez a lépés Németország részéről viszont érthetetlen, hiszen, ha az oroszokat bizonyítékkal szembesítenék, kénytelenek lennének vizsgálatot indítani, így azonban ezt kvázi az EU egyetértésével elkerülhetik.

A Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) most azért adott ki elfogatási parancsot Navalnij ellen, mert számtalanszor megszegte felfüggesztett börtönbüntetéséhez kapcsolódó jelentési kötelezettségét, amíg Németországban tartózkodott.

Navalnijt 2014-ben tartóztatták le 4 millió dollár kampánypénz hűtlen kezelése, csalás és pénzmosás miatt; akkor 3,5 év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A hatóságok ezt most letöltendőre változtatnák. Navalnij ezeket a vádakat és a büntetést is politikailag motiváltnak tartja.

A FSZIN most előzetesen figyelmeztette Navalnijt, hogy le fogják tartóztatni, ha visszatér Oroszországba, mert megszegte a felfüggesztett börtönbüntetésének feltételeit.

Eredetileg arra sem lett volna jogosultsága, hogy Szibériába utazzon, ahol augusztusban a repülőgépen rosszul lett, ugyanakkor ezt az utat maga Putyin hagyta jóvá, így a hatóságok erre kevésbé hivatkozhatnak, mint arra, hogy Navalnij Németországban, miután felépült, egy darabig „bujkált” az orosz hatóságok elől.

Heiko Maas, német külügyminiszter Navalnij azonnali kiadatását követelte Moszkvától és teljesen érthetetlennek nevezte az orosz hatóságok eljárását. Joe Biden is azonnali elengedését követelte, valamint az EU is szankciókat sürget Moszkva ellen.

(themoscowtimes.com)

(moszkvater.com)

(Kiemelt kép: MTI/AP/Mstyslav Chernov)

Valódi Hírek