Lengyelországban életbe lépett az abortusztörvény, ami kínzásra ítéli a nőket az ombudsman szerint

Újabb tüntetések szerveződnek az országban.

A lengyel Alkotmánybíróság szerdán hirdette ki az októberben meghozott döntését, amely szerint alkotmányellenesnek nyilvánítják a beteg magzatok abortálását. A döntést szerdán a jogi közlönyben is közzétették, így az január 27-től hatályossá vált.

A lengyel Alkotmánybíróság októberben határozott az Európában legszigorúbbnak minősített abortusztörvényről, alkotmányellenesnek minősítve az addig érvényben lévő rendeletet, amely szerint az abortusz elvégezhető abban az esetben, ha az egészségügyi körülmények arra utalnak, hogy a magzat nagy valószínűséggel súlyos és visszafordíthatatlan mértékben károsodott, illetve az életét veszélyeztető, gyógyíthatatlan betegségben szenved.

A most hatályba lépő abortusztörvény értelmében viszont

már azokban az esetekben sem hajtható végre terhességmegszakítás, amikor a magzat már biztosan nem életképes.

Az abortusz pedig csak akkor lehetséges, ha az anya élete vagy egészsége veszélyben forog, illetve ha a megfogant élet bűncselekmény – nemi erőszak vagy vérfertőzés – következménye.

Az abortusztörvény 2020 őszén példátlan tüntetéshullámot indított el Varsóban, illetve több lengyel nagyvárosban. Ennek hatására a további szigorítások bevezetését elhalasztották, a döntés ugyanis nem válhatott hatályossá addig, amíg az alkotmánybíróság nem közölt írásos indoklást — ez pedig csak most készült el.

Az alkotmánybíróság most nyilvánossá vált indoklásában azt írta:

a magzat súlyos sérülésének vagy gyógyíthatatlan betegségének valószínűsítése nem elegendő indok ahhoz, hogy a még meg nem született embert megfosszák életétől.

Fotó: MTI/AP/Czarek Sokolowski

A döntéssel kapcsolatban csütörtökön megszólalt a lengyel emberi jogi biztos is, aki elítélte az alkotmánybírósági döntést és a hozzáfűzött indoklást.

Adam Bodnar kijelentette, hogy

az abortusztörvény súlyosan korlátozza a nők jogait, és gyakorlatilag „kínzásra ítéli őket”.

„Az alkotmánybíróság döntésének indoklása újabb nagy dráma a nők számára. Az állam még inkább korlátozni akarja jogaikat, kockáztatni az életüket, és kínzásra ítélni őket. Ezt a támadást a civil társadalom ellenzi” – mondta Bodnar.

Az abortusztörvény szigorításának életbelépése miatt a fő parlamenti ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció (KO) politikusai sajtóértekezletükön népszavazás kezdeményezését helyezték kilátásba az ügyben.

Estére pedig többek közt Lengyel Nők Sztrájkja hívta ismét utcára azokat az embereket, akik ellenzik az alkotmánybíróság lépését.

Egyes vélemények szerint ugyanakkor az alkotmánybírósági indoklás gyakorlatilag lehetővé teszi az eddigi abortuszkompromisszum megőrzését, és kiskaput biztosít arra, hogy az anya életét vagy egészségét veszélyeztetheti a gyermek születése.

Az AP hírügynökség értékelése szerint viszont az abortusz csaknem teljes tilalma lépett most életbe egy olyan országban, amely hagyományosan a katolicizmus egyik bástyája, de amelyben a városi ifjúság gyors szekularizáción megy keresztül.

(Telex/MTI/Nyugati Fény)

(Kiemelt kép: MTI/EPA/PAP/Piotr Nowak)

Valódi Hírek