Kitört a nők háborúja Lengyelországban: abortuszpárti tüntetők rendőrökkel csaptak össze Varsóban (+fotók)

Az egyik legszigorúbb európai abortusztörvény ellen tiltakoznak.

Több lengyel városban, köztük Varsóban hétfőn közlekedési csomópontokat torlaszoltak el, és megbénították a forgalmat a beteg magzatok művi vetélését tiltó alkotmánybírósági döntés miatt tüntető tömegek – írja az MTI.

A közúti blokádok országszerte 16 órakor kezdődtek, Varsóban több forgalmas kereszteződést, köröndöt zártak el a közösségi médiában szerveződő csoportok.

A gyalogos tüntetők mellett az abortuszpárti mozgalom jelképeivel ellátott személygépkocsik is részt vettek a forgalom megbénításában. A tiltakozók több helyen vörös festékkel öntötték le az úttestet.

MTI/EPA-PAP/Maciej Kulczynski

A gyülekezők – többségükben fiatalok – a “Nők háborúja“, “Nők forradalma”, “A kormány nem magzat – eltávolítható”, “Az én testem – az én döntésem” feliratú transzparenseket tartottak.

A varsói tiltakozók egy része este az alkotmánybíróság székhelye elé, majd a kormányzó Jog és Igazságosság székhelye elé vonult. A fővárosban délután

két tiltakozó nőt autó ütött el, majd elhajtott.

Az egyik nőt könnyű sérüléssel kórházba vitték.

Fotó: MTI/AP/Czarek Sokolowski

Az esti órákban konfliktus alakult ki az egyik belvárosi templomnál. Itt a bejáratánál imádkozó, a radikális nemzeti körök híveiből álló csoportot több forrás szerint a rendőrségi kordon másik oldaláról a baloldali tüntetők üvegekkel, petárdákkal dobálták meg, többen megsérültek. A rendőrség könnygázt vetett be ellenük.

A PAP hírügynökség helyszíni tudósítója szerint a környéken a tiltakozók megrongálták a nemzetiek autóját, bántalmazták ennek utasait. Az onet.pl hírportál szerint azonban

a kocsi korábban a tüntetők közé hajtott.

Máshol a belvárosban a tüntetők rendőrautónak állták útját hosszabb ideig, és lefújták festékkel.

Fotó: MTI/EPA/PAP/Andrzej Grygiel

A több ezres tüntetéseket a szombattól érvényes gyülekezési tilalom ellenére szervezték. Waldemar Kraska egészségügyi miniszterhelyettes egy tévéinterjúban kifogásolta a járvány alatt szükséges távolságtartás hiányát a tömegben. Ennek kapcsán “biológiai bombáról” beszélt, figyelmeztetve: a tüntetőktől megfertőződhetnek idősebb családtagjaik.

Előző nap a tiltakozók több helyen megzavarták a vasárnapi ünnepi szentmiséket, számos templom falát az “Abortusz OK” jelszóval firkálták össze, kiabálva sértegettek híveket, papokat. Poznanban

megrongálták Szent II. János Pál pápa emlékművét.

A történtekre reagálva Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter, főügyész közölte: tekintettel a hívek iránti “példa nélküli agresszív magatartások eszkalálódására”, a vallási kultuszhelyek megbecstelenítésére, ügyészi felügyeletet rendelt el a vonatkozó büntetőjogi eljárások felett.

Fotó: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka

A tüntetések azt követően robbantak ki Lengyelországban, hogy a jogi közlönyben egyelőre nem közzétett csütörtöki döntésében az Alkotmánybíróság az egyik legszigorúbb európai abortuszszabályozásról határozott. Ennek értelmében a jövőben azokban az esetekben sem hajtható végre terhességmegszakítás,

amikor a magzat már biztosan nem életképes.

A bíróság szerint ezekben az esetekben meg kell várni az érintett nő vetélését. Ez a döntés azonban nem csupán mentális terhet jelet az érintett nőknek, de a fizikai biztonságukat is veszélyezteti.

Az ítéletet azzal indokolták, hogy „az emberi lény a születés előtti szakaszban is élethez való joggal rendelkezik, ezért a gyógyíthatatlan betegség ténye önmagában nem jogosíthat a terhességmegszakításra” – írta az MTI.

Ennek alapján a bírák alkotmányellenesnek találták az 1993-as magzatvédő törvényben foglalt abortusztilalom alóli egyik kivételt, amely a terhesség bármelyik szakaszában alkalmazható volt, amennyiben az orvosi vizsgálatok a magzat súlyos betegségét, sérülését feltételezték.

A két további – a nemi erőszak következtében fogant életre, valamint az anya életét veszélyeztető terhességre vonatkozó kivétel – továbbra is érvényben marad.

Az alkotmánybíróság azt is kimondta: a megfogant életnek nem pusztán biológiai létét, hanem a születés utáni méltó életkörülményeit is biztosítani kell. A családügyi miniszter kedden a szejmben ismerteti a fogyatékkal élő gyermekek gondozását támogató program bővítését.

(MTI/Nyugati Fény)

(Kiemelt fotó: MTI/EPA-PAP/Maciej Kulczynski)