Kovács Zoltán kiakadt azon, hogy a Frontex kivonult Magyarországról

Brüsszel még azt a keveset is el akarja venni, amit a Frontex adott.

Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) szerdán jelentette be, hogy felfüggesztik a tevékenységüket Magyarországon, és a határőrei kivonulnak az országból, mivel

nem értenek egyet azzal, hogy a magyar határőrök mindenféle vizsgálat nélkül visszafordítják, azaz gyakorlatilag kitoloncolják a déli határ felől érkező menekülteket.

A Frontex tegnapi bejelentésében leszögezte azt is, hogy a döntésüket mindaddig fenntartják, amíg a hatóságok nem teljesítik maradéktalanul az Európai Bíróság (EB) decemberi ítéletében foglaltakat a menekültügyi és idegenrendészeti eljárásokkal kapcsolatban.

Az EB ugyanis december 17-én kimondta: a magyar kormány jogellenesen járt el, és nem tett eleget az igazságos menekültügyi eljáráshoz való tényleges hozzáférés biztosítására irányuló kötelezettségének, amikor őrizet alatt, tranzitzónákban tartották a Magyarországon keresztül az EU-ba érkezett menekülteket.

A Frontex kivonulásával kapcsolatban csütörtökön Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szólalt meg, aki Twitteren azt írta,

„Nem mintha eddig olyan sok segítséget kapott volna Magyarország az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségétől (Frontex), de Brüsszel a jelek szerint még ezt a keveset is el akarja venni”.

Kovács hozzátette azt is, hogy Magyarország nem hátrál meg a „migrációpárti erők nyomásgyakorlásának hatására”, és továbbra is meg fogják védeni a magyarokat, illetve az ország – és az EU – határait.

„Reméljük, ez nem annak a jele, hogy egyesek meg akarják vonni a támogatást a határaik védelméhez ragaszkodó országoktól” – tette hozzá az államtitkár.

(MTI/Nyugati Fény)

Valódi Hírek