Európai Bíróság: Orbánék uniós jogot sértettek, amikor embertelen tranzitzónákba terelték a menekülteket

Varga Judit szerint a döntés okafogyott.

Jogellenesen tartották őrizet alatt a tranzitzónákban a Magyarországon keresztül az EU-ba érkezett menekülteket a magyar hatóságok, megsértve a nemzetközi védelem iránti kérelmüket és kiutasításához kapcsolódó uniós jogszabályokat – mondta ki csütörtökön az Európai Bíróság.

Az Eurológus beszámolójából kiderült, a luxembourgi testület ítéletében megállapította, hogy a magyar kormány uniós kötelezettségszegést vitt véghez, amikor

nem tett eleget az igazságos menekültügyi eljáráshoz való tényleges hozzáférés biztosítására irányuló kötelezettségének.

De az Unió szabályaival ellentétesen cselekedett akkor is, amikor a menedékkérőket jogellenesen tartotta a tranzitzónákban és megsértette a harmadik országok Magyarországon jogellenesen tartózkodó állampolgárainak jogellenes kiutasításához kapcsolódó eljárási garanciákat is.

Az Európai Bíróság szerint azzal, hogy a magyar kormány a migrációs válságra adott válaszul 2015-ben módosította a menedékjogra és a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok kiutasítására vonatkozó szabályozását, valójában

kötelezővé tette a tranzitzónába lépést és drasztikusan korlátozta azt, hogy egy nap hány kérelmet lehet megvizsgálni.

De a módosítással azt is megakadályozta, hogy a menedékkérelmezők megfelelően benyújtsák kérelmüket.

Az EB döntésére Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-bejegyzésben reagált. Azt írta, a döntés „okafogyott, hiszen már nem állnak fenn azok a körülmények, amelyekről jelen eljárás szólt. A tranzitzónákat bezártuk de a szigorú határőrizetet fenntartjuk”.

„Magyarország csak addig lesz magyar ország ameddig megmaradnak határai. Ezért határaink védelmére nem csak ezerszáz éves államiságunk de gyermekeink jövője is kötelez” – vélekedett a miniszter.

Az Európai Unió Bíróságának mai döntése okafogyott, hiszen már nem állnak fenn azok a körülmények, amelyekről jelen…

Posted by Varga Judit on Thursday, 17 December 2020

Valódi Hírek