Lemondott a Balatoni Kör elnöke, miután horribilis összegű támogatást ítélt meg saját magának

Minden szentnek maga felé hajlik a keze.

Laposa Bence és a Magyar Turisztikai Ügynökség teljes elnöksége felajánlotta lemondását a Balatoni Kör éléről, miután a balatoni vendéglátóhelyek közül az ő érdekeltségei kapták a legtöbb támogatást, csaknem 1,5 milliárd forintot az MTÜ-től, miközben ő a szervezet tanácsadója, és a hírek szerint ő tett javaslatot a támogatottak névsorára is — tudta meg a 24.hu.

A pénzosztás hatalmas feszültséget okozott a Balatoni Kör tagjai között. A lap információi szerint a tagoknál az verte ki a biztosítékot, hogy a borász egy listát adott az MTÜ-nek, amelyben egy sor vállalkozást javasolt támogatásra.

Ezután Laposa két érdekeltségével is a legnagyobb, 71,5 millió forintos támogatást nyerte el.

Az odaítélt összesen 1,5 milliárd forintból összesen 40 vállalkozás kapott támogatást, ezek között pedig csupán néhány olyan van, amelyik nem tagja sem a Balatoni Körnek, sem a Stílusos Vidéki Éttermiségnek (SVÉT), de a szervezetekkel azok is szoros kapcsolatot ápolnak.

Laposa 2015 óta a Balatoni Kör elnöke, cégének a Kishableány Panzió létrehozására összesen 488 millió forint állami támogatást ítéltek meg az elmúlt években.

Nemrég a Frissterasz bővítésére, és a Laposa Birtok teraszának felújítására is megítélt neki 143 millió forintot a turisztikai ügynökség.

A 24.hu információi szerint tavaly augusztusban a borász egy titkos találkozóra hívta azoknak a cégeknek a képviselőit, akiket az MTÜ támogatására érdemesnek tartott, és akik a később leadott listán is szerepeltek.

A találkozón az MTÜ képviselői elmondták az egyedi támogatás részleteit, majd novemberben a kiválasztottak kaptak egy levelet és egy kapcsolattartót a turisztikai ügynökségtől. Ezután pár nap állt rendelkezésükre a pályázat beadására, majd hamarosan megkapták a támogatási okiratokat, írja a lap.

Forrásaik szerint az, hogy Laposa az MTÜ tanácsadója, régóta közismert.

A 24.hu megkereste Laposa Bencét, aki egy közleményt juttatott el a lapnak:

„A dinamikus fejlődése miatt válaszúthoz érkezett a Balatoni Kör, és a továbblépésnek elengedhetetlen feltétele egy szervezeti átalakulás ezért

az egyesület elnöke és teljes elnöksége felajánlotta lemondását.

Az elnökség ügyvivőként folytatja tovább a munkáját, a következő közgyűlésig, melyet a legkorábbi időpontban megtartunk, mihelyt a pandémiahelyzet jogilag lehetővé teszi.”

Az MTÜ által küldött válaszból kiderül, hogy a titkos találkozón valóban részt vett Guller Zoltán, az ügynökség vezérigazgatója is, de arra nem válaszoltak, hogy Laposa mióta, milyen díjazásért dolgozik tanácsadóként az ügynökségnél.

Azt tagadták, hogy titkolóznának az állami pénzekről:

„A támogatásokról szóló döntéseket minden esetben közzétesszük a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően, önök is innen tájékozódnak.”

Az MTÜ egyébként rendszeresen, sok esetben átláthatatlanul oszt ki állami pénzeket Fidesz-közeli vállalkozóknak.

(24.hu nyomán)

(kiemelt kép: wineflow.hu)

Valódi Hírek