Szijjártó alternatív valóságában az Európai Unió miatt kényszerülnek a magyarok az orosz oltásra

“Amikor emberéletekről van szó, akkor együtt kell működni olyan partnerekkel, akikkel nem mindenben értünk egyet.”

Szijjártó Péter élőben jelentkezett be a Brüsszelből, a Külügyminiszterek Tanácsáról. A külgazdasági- és külügyminiszter elsősorban az oltásokkal kapcsolatban fejtette ki a kormány álláspontját, de „nem abban a kontextusban, ahogyan az emberek azt várhatnák itt Európában józan ésszel.”

A miniszter ugyanis arról kezdett el beszélni, hogy több oldalról is felmerült, hogy az Európai Unió esetleg oltóanyagot adna az unión kívüli országoknak is, többek közt Latin-Amerikának, a Nyugat-Balkánnak és egyes afrikai országoknak is. Szijjártó elmondta, hogy a magyar kormány szerint fontos, hogy a környező országokra megkülönböztettet figyelmet fordítsunk, ugyanakkor

hogyan adjunk valaki másnak valamiből, amiből nekünk sincsen?”

utalva ezzel arra, hogy a Magyarországtól távolabb eső területeknek adott vakcinák ötletét nem támogatják.

Ezek után a miniszter több ponton is támadást indított Brüsszel ellen. Egyrészt arra volt kíváncsi, hogyan lehetséges, hogy Amerikába, Nagy-Britanniába és Izraelbe is több oltóanyagot szállított az a gyártó, amelynek az EU egyértelmű elsőbbséget adott, mint az uniós országokba?

Továbbá hogyan lehetséges, hogy Nagy-Britanniában már hosszú ideje használják az – egyébként brit fejlesztésű – AstraZeneca vakcináját, miközben az unióban eddig egyetlen ember sem kapott belőle?

Szijjártó úgy gondolja, az unió oltási terve megbukott, így egyáltalán nem meglepő, hogy Magyarország más források után nézett, hiszen nemzeti érdek, hogy az oltás folyamatát felgyorsítsuk, ehhez pedig vagy az oltóanyagok szállítását kell felgyorsítani vagy új beszállítók után kell nézni.

„Mivel a magyar hatóságok engedélyezték az orosz vakcinát, így újabb forrásból állhat rendelkezésünkre oltóanyag. Amikor emberéletekről van szó, akkor együtt kell működni olyan partnerekkel, akikkel nem mindenben értünk egyet” – jelentette ki.

Szijjártó az unió után az ellenzék ellen is szót emelt. Úgy látja, a baloldal az elmúlt egy évben semmilyen módon nem támogatta a vírus ellen való védekezést. Szerinte „a szakemberek el tudják dönteni, hogy lehet-e használni vakcinákat, és egyetlen ellenzéki képviselőről sem tud, akinek virológus végzettsége lenne.”

(Szijjártó Péter Facebook oldala nyomán)