Milliárdos kompenzációt kapott, így már nem gond Orbán fosztogatása a fideszes polgármester szerint

Mindenkinek bele kell harapni a saját ujjába is.

Az utóbbi időszakban több Fideszes képviselő is szót emelt a kormány egy-egy döntése ellen. Köztük Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere is, aki azon kevés kormánypárti politikus közé tartozott, aki többször is élesen kritizálta a regnáló hatalmat.

Cser-Palkovicsnak az iparűzési, illetve önkormányzati adó befagyasztásával kapcsolatban is nézeteltérése támadt Parragh Lászlóval. A polgármester szerint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének javaslata szakmailag rossz és nem egyértelmű, a kormány ezzel kiknek akar kedvezni. Továbbá többször megemlítette, hogy az adók elvonásával

Székesfehérvárnak húsz milliárdos hiánya keletkezne.

Parragh javaslatának elfogadását követően azonban már ő is finomabban fogalmazott: „Majd csak a jogszabályban megjelenő részletszabályok pontos ismerete után lehet kiszámolni, hogy ez a mostani döntés mekkora bevételkiesést jelent az önkormányzatnak, azaz mekkora adókedvezményt a fehérvári vállalkozásoknak.”

Cser-Palkovics persze joggal várhatta optimistán Orbánék pénzosztását, amely meg is történt: városa – több más, zömmel kormánypárti vezetőség alá tartozó településsel együtt – 1,38 milliárd forintos kompenzációban részesült.

A decemberben odaítélt kompenzációt követően Székesfehérvár vezetője is elkezdte máshogy látni a dolgokat. Cser-Palkovics a Népszavának nyilatkozva elmondta, nem a kormány vonja el a forrásokat, hanem a koronavírus-járvány egy olyan élethelyzetet hozott, amikor mindenkinek

„bele kell harapnia a saját ujjaiba is.”

A polgármester szerint a jelen szituációt mind az önkormányzatok, mind a kormány a legjobb tudása szerint kezeli, így ő, noha biztosra veszi, hogy vannak hibák – ellentétben sok kollégájával – nem lát rosszindulatot az intézkedések mögött.

Cser-Palkovics elmondta, 2019-ben 19,5 milliárd bevétele volt a város önkormányzatának az iparűzési adókból. Most 2-2,1 milliárd forint marad a fehérvári vállalkozásoknál, vagyis a város 2019-es adóbevételének tíz százaléka. Úgy gondolja, ez nem kevés, de nem az önkormányzat kinyírása.

Szerinte egyébként az uniós pénzek kiosztása nem politikai kérdés, ahogyan az iparűzési adó elvonásának pótlása sem.

Ráadásul az év végi kompenzációs pénzosztásokkal kapcsolatban még azt is hozzátette, hogy az ellenzéki városvezetők elfelejtenek megemlékezni a pozitívumokról.

Példaként említette Miskolcot, Egert és Pécset is, ahová a baloldali városvezetés ellenére is jutott kompenzáció. A fideszes képviselő arról azonban már nem emlékezett meg, hogy milyen arányban és mértékben kaptak támogatást az ellenzéki és a kormánypárti települések.

Cser-Palkovics szerint

„Túlságosan is az országos pártpolitika terepe kezd lenni az önkormányzati világ és ez nem jó”.

Székesfehérvár önkormányzata egyébként további juttatásokat is vár az államtól: január végén fogják elküldeni a kormánynak, hogy az adóbevétel-kiesésért cserébe milyen ellentételezést várnak.

(népszava.hu nyomán)

(Kiemelt kép: MTI)

Valódi Hírek