Élből elutasított egy nők elleni erőszakról szóló javaslatot a Fidesz az EP-ben, meg is mondták, miért

Prüszkölnek a női egyenjogúságtól.

A nemek közötti egyenlőséget érintő három témával kapcsolatban fogadott el az Európai Parlament állásfoglalást, de a Fidesz képviselői az indítványokból kettőt nem támogattak csütörtökön az EP-ben.

Az első indítványban az EP-képviselők felszólítják az uniós országokat, hogy nemzeti helyreállítási és rugalmassági terveikbe építsenek be egy, a nemek közti egyenlőség javítását szolgáló fejezetet. A képviselők szerint ugyanis a válság alatt nem volt megfelelő válasza a tagállamoknak a nők elleni erőszakra.

A Fidesz-frakció ennél a szavazásnál tartózkodott.

A második indítvány a munkahelyi zaklatás és erőszak tényével foglalkozott, amelyet a képviselők aggasztónak találnak, ezért kötelezően alkalmazandó intézkedéseket várnak a munkahelyi erőszak és zaklatás definiálására és tiltására.

A Fidesz képviselői ezt a jelentést elutasították.

A harmadik indítvány felszólította a tagállamokat, hogy az iskolai projektekkel és munkakörökkel kapcsolatos nemi sztereotípiák ellen szervezzenek a tanulókat és a szülőket célzó, tudatosságnövelő kampányokat, ezt elfogadták.

A Fidesz-KDNP EP-képviselői azzal indokolták a második indítvány elutasítását, hogy

“Magyarország tíz éve töretlenül küzd a nők elleni erőszak felszámolásáért, azonban a delegáció tartózkodott a jelentés szavazásakor, mivel az az „ideológiai szempontok által vezérelt” Isztambuli Egyezmény ratifikálását sürgeti.”

A delegáció nem hajlandó „a tagállami hatáskörbe avatkozó dokumentumok támogatására”.

A képviselőcsoport szerint az EP-nek a magyar intézkedéseket uniós szintre emelését kellene elősegítenie, mint például a csok vagy az otthonteremtési támogatás.

Ebben annak fényében sincsen semmi meglepő, hogy Hoppál Péter szerint a nők nem számítanak embernek, a kislányok pedig nem gyerekek.

Ugyancsak csütörtökön szavazott nemmel a Fidesz képviselőcsoportja arról, hogy a lakhatás legyen alapjog.

(24.hu/Magyar Nemzet nyomán)