Nemmel szavaztak rá a Fidesz EP-képviselői, hogy a lakhatás legyen alapjog

Mindig mindenben a rossz oldalon.

Csütörtökön az Európai Parlament megszavazta azt az állásfoglalást, hogy Európában legyen alapjog a megfelelő lakhatás.

A képviselők

352 igen szavazattal,

179 ellenszavazat

és 152 tartózkodás mellett fogadták el az álláspontot.

A jegyzőkönyv tanúsága szerint szélsőjobboldali képviselők mellett nemmel voksolt a Fidesz és a KDNP 13 EP-képviselője is.

A szavazás tárgya az volt, hogy a megfelelő lakhatás fogalmába a jó minőségű ivóvíz és a megfelelő higiénés körülmények is beletartozzanak.

Az EP-képviselők 2030-ig a hajléktalanság felszámolására szólítottak fel az Európai Unió minden tagállamában. Szerintük a lakhatási költségeket törvény erejével kellene megfizethető szinten tartani.

Kimondták ugyanakkor, hogy legyen a megfelelő és megfizethető lakhatás a törvény erejével betartatható alapjog.

Egyre több európai számára nehezen megfizethető a lakhatás, és egyre nagyobb részük költi jövedelmének aránytalanul nagy részét lakhatásra.

Az egyedülálló szülők, a nagycsaládok és a munkaerőpiacra belépő fiatalok különösen gyakran szembesülnek azzal, hogy jövedelmük az albérleti díjak kifizetésére nem elég, de szociális bérlakás igényléséhez már túl magas.

Ujhelyi István az Indexnek azt mondta: megdöbbentette, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői nemmel szavaztak.

Fontos volt a kezdeményezés, és sokat dolgoztak rajta, a fideszesek ennek ellenére mégis nemet mondanak magyarok milliói lakhatási problémájának megoldására – fogalmazott a politikus.