A KSH legutóbbi felmérése szerint javul az oltási kedv Magyarországon

Már a magyarok harmada beoltatná magát a koronavírus elleni vakcinával.

A Központi Statisztikai Hivatal felmérést közölt a január 11-ei héten mért oltási hajlandóságról. Az adatok tanúsága szerint

a magyarok 33%-a mindenképpen beoltatná magát

a koronavírus elleni vakcinával.

A felméréseket december eleje óta végzik. Első alkalommal még csak a magyar társadalom 15%-a mondott volna igent az oltóanyagokra.

A mostani felmérésben a biztosan oltatni szándékozó 33% mellett további 28% talán beadatná magának a vakcinát. Ebben a csoportban a bizonytalanok mellett valószínűleg azok is szerepelnek, akik az oltóanyagok gyártójától függően adatnák be maguknak az oltást.

A válaszadók 12%-a nem döntött még a kérdésben vagy megtagadta a válaszadást. További 27% egyértelmű nemmel felelt arra a kérdésre, hogy beoltatná-e magát a koronavírus ellen.

Forrás: ksh.hu

Életkorok és nemek szerinti lebontásban is nőtt az oltási kedv, és ez minden más demográfiai csoportról is elmondható.

A legelkötelezettebbek az idősek: a 65 év felettiek abszolút többsége, 55%-a oltatná be magát.

Ezzel szemben a 15 és 29 év közötti ifjú korosztályban kevesebb mint 19% az oltási hajlandóság, és a 30 és 54 év közöttieknél is mindössze 30%.

Iskolázottság alapján a legmagasabb hajlandóságot a felsőfokú végzettségűek mutatják: körükben kereken 50% adatná be a vakcinát, míg az érettségivel rendelkezők 34, az alapfokú végzettségűeknek pedig csupán 24%-a oltatna.

A nők 36%-os, a férfiak pedig 31%-os arányban szeretnék beoltatni magukat koronavírus ellen. A KSH felmérése reprezentatívnak tekinthető a társadalom egészére nézve.

(444/KSH nyomán)

Valódi Hírek