Kiderült: Ennyien oltatnák be magukat koronavírus ellen Magyarországon

Itt vannak a legfrissebb felmérés adatai.

A Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint a megkérdezettek 14,9 százaléka biztos abban, hogy be szeretné oltatni magát a koronavírus elleni vakcinával. Mindössze minden hatodik-hetedik megkérdezett biztos benne, hogy beoltatná magát. December első hetében a válaszadók több mint egyharmada volt elutasító az oltással kapcsolatban.

A válaszadók 21,2 százaléka nem tudta vagy nem kívánt válaszolni a vakcinával kapcsolatos kérdésre. Több mint 28 százalékuk válaszolt úgy, hogy talán beadatná magának az oltóanyagot.

35,6 százalékuk viszont egyértelmű nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy amennyiben elérhető lesz a COVID-19 elleni oltás, tervezi-e, hogy beoltatja magát.

Kép forrása: KSH

A KSH felmérése szerint az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja.

A megkérdezettek több mint fele egyáltalán nem, további egynegyede alig veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét. Az oltással kapcsolatos kormányzati kommunikáció és a sajtóban megjelenő információk a válaszadók több mint kétharmadát befolyásolják, a közösségi médiában megjelenő információk pedig kevesebb, mint 60 százalékukat.

A 64 év felettiek és a felsőfokú végzettségűek tervezik leginkább, hogy beoltatják magukat. A munkanélküliek, a fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek a legelutasítóbbak. Az elutasítók aránya egyik csoportban sem éri el az 50%-ot.

A megkérdezett nők 34,4 százaléka nem, míg 15,5 százalékuk tervezi úgy, hogy amint elérhetővé válik a vakcina, beoltatja magát. Ezzel szemben, a férfiak 36,9 százaléka adott nemleges választ, 14,3 százalékuk pedig az oltás mellett döntött.

Müller Cecília országos tiszti főorvos vasárnap jelentette be, hogy a két ünnep között, december 27-én elkezdődhet a védőoltás beadása Magyarországon a Pfizer/BioNtech tegnap engedélyezett oltóanyagával. Első körben az egészségügyi dolgozókat oltják be, őket követik a szociális otthonok dolgozói és ellátottjai.

Gulyás Gergely miniszter a keddi kormányinfón pedig arról beszélt, hogy Magyarországon is lesz arra vonatkozó szabályozás amely szerint bizonyos szolgáltatásokat csak az oltási könyv felmutatásával, vagy az oltás meglétének igazolásával vehetünk igénybe.

„Nemcsak Magyarországon, hanem Európában mindenütt, tehát az oltási könyv az útlevél vagy a személyi igazolvány mellett szerintem egy fontos okirat lesz majd a tömeges oltást követő hónapokban.

Majdnem biztos, hogy légitársaságok is fognak ilyen szabályokat előírni, Magyarországon és külföldön egyaránt lehetnek ilyen szabályok” – mondta Gulyás.

(KSH nyomán)

(Kiemelt kép: MTI/AP/Mahmoud Illean)

Valódi Hírek