Virológus a kínai vakcináról: A hátamon feláll a szőr attól, hogy egész koronavírussal oltsanak be

Szerinte a nyugati vakcinákkal szemben a kínairól alig lehet tudni valamit.

Interjút adott Duda Ernő virológus, immunológus a Válasz Online című portálnak. Ennek során elmondta a kínai vakcinákkal kapcsolatos aggályait.

A Szegedi Tudományegyetem professor emeritusa szerint a legfőbb probléma, hogy a kínai vakcinákról nem lehet semmit tudni. Az Egyesült Arab Emírségekben a Kínából érkező Sinopharm vakcinák hatékonyságát 86%-ra mérték, azonban nem tudni, hogy ez az adat mire vonatkozik.

A vakcinák vizsgálata során négy fajta hatékonyságot mérnek, és a Sinopharm-vakcinák esetében nem tudni, melyiket mérték. A másik, Sinovac vakcináknál pedig országonként eltérő, hogy melyik hatékonyságot nézik.

A kínai hatóságok egyelőre nem közölték a tömeges tesztelések után elérhető dokumentációkat. Az illetékesek még a két legnagyobb nemzetközi gyógyszerhatóság, az amerikai és az európai engedélyét sem kérték a felhasználáshoz.

Jelenleg Nyugaton háromszázféle vakcinát fejlesztenek, de egyetlen olyan sincs köztük, mint a Sinopharmé és Sinovacé, ezek a kínai oltóanyagok között is a legkorszerűtlenebbek. (…)

Ezek a készítmények a harmadik világ tömegei számára készülnek

— ismételte a korábban, az ATV-nek adott interjújában elhangzott kijelentést Duda Ernő.

A virológus szerint a koronavírus nem hasonlít az influenzához, szerkezete sokkal inkább a Zika-víruséhoz hasonlatos. Ennek ellenére a kínai vakcinák inaktivált koronavírust tartalmaznak.

„A koronavírus nem influenza, a hátamon feláll a szőr attól, hogy inaktivált egész koronavírussal oltsunk!”

– jelentette ki a professzor, aki szerint nem véletlen, hogy a nyugati vakcinák esetében csak antigént visznek be az emberi szervezetbe, ugyanis ezzel csak a védekezéshez feltétlenül szükséges anyag kerül be a szervezetbe.

Duda nem állítja, hogy betegek lesznek a kínai vakcináktól az emberek, de sokkal nagyobb a kockázata a nyugati oltóanyagokhoz képest.

A kínaiaknak bizonyára vannak modern védőoltásaik, azonban a Sinopharm és Sinovac vakcinák előállítása jóval olcsóbb az elavult technológia miatt, és a hatóságok befolyásszerzésre tudják használni az oltóanyagokat.

A professzor szerint nem jó, hogy a magyar politikusok — leginkább Orbán — nyomást gyakorolnak a magyar hatóságokra.

Elmondta, hogy a veszélyhelyzeti engedélyeztetésnél nem a gyártó, hanem az állam vállal felelősséget az esetleges problémákért. Duda nem lenne a hatóságok helyében, de ha mégis, addig várna az engedélyezésre, amíg nem ismertek a részletes klinikai vizsgálatok eredményei.

(24.hu nyomán)

(Címlapfotó: szeged.hu)

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2021/01/20/menczer-tamas-vert-izzadva-probalta-vedeni-a-kinai-vakcinat-az-atv-musoraban-video

Valódi Hírek