Virológus: Kína a harmadik világbeli országoknak gyártotta a vakcinát, amiből Orbánék egymilliót akarnak venni

Szerinte a kínai vakcina olyan, mint a fekete-fehér televízió, amit már nem használnak a színes tévék korában.

Duda Ernő a Szegedi Tudományegyetem virológus professzora, biológus, immonológus az ATV Híradónak adott interjújában beszélt arról a Sinopharm kínai vállalat által gyártott COVID-vakcináról, amelyből az Orbán-kormány egymillió adagot szeretne megrendelni, annak ellenére, hogy azt még nem engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség.

Duda úgy fogalmazott, az egyik legnagyobb probléma az oltással az, hogy nagyon kevés megbízható információ van róla, mert azok az országok, ahol ezt a vakcinát használták – így Brazília, az Egyesült Arab Emirátusok vagy Kína – eltérő adatokat adnak ki róla.

A szakember szerint azzal egyet lehet érteni, hogy a Sinopharm vakcinája is hatásos lehet a COVID-19-cel szemben, hiszen az 1950-es években a gyermekbénulási járványt is egy ugyanilyen vakcinával állították meg.

“De ez egy első generációs védőoltás, ami azt jelenti, hogy olyan, mint egy fekete-fehér televízió. Nyilván a lapos, színes tévék korában nem feltétlenül kell fekete fehér televíziót használni”

– mondta a virológus, aki szerint

Kína célja a sajátfejlesztésű vakcinával az, hogy ellássák a harmadik világot. Azaz, hogy nagy mennyiségben és olcsón adják el főként az afrikai és dél-amerikai országoknak.

Duda elmondta, a kínai vakcina a Pfizer mRNS alapú szerétől eltérően a már elölt kórokozót tartalmazza. Ezt a technológiát már régóta használják az orvostudományban, ám okozhat olyan problémákat, amelyeket az mRNS alapú oltóanyag nem.

“Ennek a vírusnak az esetében tudjuk azt, hogy a természetes fertőzés olyan folyamatokat indít el, pl. vérrögök keletkezése, amelyet a vírus egyes fehérjéi váltanak ki.

Tehát nem biztos hogy szerencsés, hogy az egész vírust és nem annak csak egy alkatrészét juttatjuk be a szervezetbe. Ez egy lehetőség, de nem azt jelenti, hogy biztos kárt okoz”

– vélekedett a szakember, hozzátéve, még nem tudjuk milyen arányban, de elképzelhető, hogy lesznek emberek, akik erre autoimmun folyamattal reagálnak.

Duda Ernő ezért úgy vélekedett, ha Magyarország számára le van kötve 20 millió védőoltás, ami bőségesen elegendő ahhoz, hogy a 9 és fél millió magyart beoltsuk, akkor nem biztos, hogy szükség van arra, hogy olyan vakcinákat is alkalmazzanak, amit az Európai Unió Gyógyszerügynöksége nem hagyott még jóvá.

Szerinte ugyanakkor nincs kizárva, hogy Sinopharm vakcináját is jóvá fogják hagyni, ha a kínaiak ezt kezdeményeznék.