Megüzente Orbánnak a Néppárt: Európának nincs szüksége a kínai vakcinára

Most kinek adják be a megrendelt egymillió darabot?

Európának nincs szüksége a kínai vakcinára – mondta Peter Liese német EP-képviselő, az Európai Néppárt EP képviselőcsoportjának egészségügyi kérdésekben illetékes szóvivője a Népszavának adott interjújában.

Liese kifejtette, a kínai vakcina – amiből az Orbán-kormány egymillió adagot szeretne beszerezni – kevésbé biztonságos, mint azok, amelyeket Európában engedélyeztek.

A Pfizer/BioNTech és a Moderna oltóanyag 94-95 százalékban megbízható, az AstraZeneca pedig azt ígéri, hogy speciális eljárással 90 százalékos védettséget biztosít. Ehhez képest a kínai Sinovacé 50 százalék körüli, ami jobb a semminél, de az európai polgárok számára elérhető készítmények sokkal jobbak” – mondta az EP-képviselő, aki hangsúlyozta, az uniónak nincs szüksége a kínai vakcinára.

Azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány képviselői az elmúlt napokban többször is támadták az Európai Bizottságot, amiért szerintük az lassan szerzi be a vakcinát, Liese elmondta, meggyőződése, hogy

„Orbán Viktor sem tudott volna jobb megállapodást kötni, mint az Európai Bizottság, sőt, inkább rosszabbat”.

Szerinte ugyanis nemcsak az oltási kampány ütemét kell figyelembe venni, hanem a hosszú távú folyamatokat is.

„Ha meg akarjuk győzni az embereket, hogy oltassák be magukat, akkor gondoskodnunk kell a minden szempontból megfelelő eljárásról. És ez jobb az EU-ban, mint az Egyesült Királyságban” – mondta az EP-képviselő, hozzátéve, hogy a BioNTech-el folytatott tárgyalások után a vakcinagyártó cég elismerte, hogy az EU-nak jóval több adatot kellett szolgáltatniuk az oltóanyag hatásosságáról és mellékhatásairól, mint a briteknek.

„Szóval, véleményem szerint Orbán Viktor ebben az esetben súlyosan téved, és sajnos, nem ez az egyetlen ügy” – mondta Peter Liese.

A kínai vakcinával kapcsolatban egyébként a Szegedi Tudományegyetem virológus professzora, Duda Ernő a Szeged TV-nek elmondta: a kínai vakcinák elmaradottak, technológiájuk messze van a Pfizer vagy a Moderna által gyártott oltásokétól. A kínai vakcinák többségében ugyanis elölt, teljes vírus van, ami problémákat okozhat.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek